Ahvenanmaan lippu on haminalaisille tuttu Lipputornin lippurivistöstä, jossa se liehuu Suomen lipun rinnalla.

Tänään keskiviikkona 9.6. vietetään Ahvenanmaan itsehallintopäivää. Päivä aloittaa Åland 100 -juhlavuoden, joka huipentuu tasan vuoden päästä Ahvenanmaan maakuntapäivien ensimmäisen istunnon 100-vuotispäivään.

Euroopan korkeimpaan lipputankoon nousee tänään merkkipäivän kunniaksi maailman suurin Ahvenanmaan lippu, joka liehuu yli 100 metrin korkeudessa. Liputus toteutetaan yhdessä valtioneuvoston kanslian kanssa.

Sisäministeriö suosittaa yleistä liputusta myös mantereella sekä tänään 9.6. että vuoden kuluttua 9.6.2022 Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

– Olemme hyvin ilahtuneita, että Hamina otti meihin yhteyttä ja ehdotti yhteistyötä. Merellisyys ja kiinnostus sadan vuoden takaisiin tapahtumiin yhdistää meitä, kertoo Ahvenanmaan rauhaninstituutin johtaja Sia Spiliopoulou Åkermark.

– Åland 100 i Fredrikshamn / Ahvenanmaa 100 Haminassa  -seminaari järjestetään Hamina Bastionissa 7. heinökuuta klo 12-14. Kohdeyleisönä olette te kaikki hyvästä musiikista ja keskusteluista kiinnostuneet, kertoo Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Pääsyliput juhlaseminaariin ovat maksuttomat, ja niitä on jaossa etukäteen Haminan lipputornin infopisteestä tiistaista 29.6. klo 10 alkaen.  Lippuja annetaan korkeintaan kaksi hakijaa kohden.  Muilta paikkakunnilta seminaariin saapuvat voivat kysyä edellä mainittuja pääsylippuja sähköpostilla osoitteesta hamina.bastioni@hamina.fi tiistaista 29.6. klo 10 alkaen.

Kesäisen juhlaseminaarin juontaa Yleisradion Kulttuuri ykkösen toimittaja Pia-Maria Lehtola, ja esityskielinä suomi ja ruotsi soljuvat lomittain.

Seminaari alkaa Maria Ylipään ja harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaaran minikonsertilla, jossa saariston elämä on keskeisesti läsnä. Koko tilaisuus streamataan myös Haminan YouTube -kanavalla.

Oolannin puistossa ei järjestetä vielä tänä kesänä juhlallisuuksia, mutta puisto avautuu yleisölle virallisesti keskiviikkona 7.7. Puiston avautumisen ja Ahvenanmaa 100 Haminassa -seminaarin kunniaksi Suomen Leijaseura saapuu paikalle Haminaan ja jos tuulee sopivasti, nähdään suurleijoja kieppumassa tuolloin Oolannin puiston yllä.