Haminan talousalueen uutislehti

Keskusta havittelee paluuta enemmistövaltaan

Joukko Virolahden kuntavaalien Keskustan ehdokkaita kokoontuneina portaille, joilla markkeerataan Lapinvuorelle rakennettavia kuntoportaita.

Kuntavaalit 2017 järkyttivät Keskustan valta-asemaa Virolahdella. Puolue menetti enemmistönsä valtuustossa hävittyään kaksi paikkaa edellisten kuntavaalien 12 paikastaan. Kun vielä vuoden 2012 vaaleissa Keskusta sai 52,5 %:n äänipotin, neljä vuotta sitten jäätiin 44,3 %:iin.

10 valtuutetullaan Keskusta on Virolahdella kuitenkin edelleen kirkkaasti se suurin, kun muilla puolueilla valtuutettuja on yhteensä 11.

– Selkeä tavoitteemme on voittaa vaalit ja saavuttaa valtuustoon enemmistö, sanoo Virolahden kunnanvaltuustoa nyt neljä vuotta johtanut Sisko Ukkola-Paronen (kesk).

– Enemmistöasemassa saamme puheenjohtajuudet sekä valtuustoon että kunnanhallitukseen ja sillä on merkitystä.

Viime kuntavaalien ääniharavia olivat Vappu Kuokka (kesk) 129, Juhani Kuntsi (kok) 83, Tomi Kokkola (kesk) 74 ja Anja Kivelä (ps) 67 ääntä.

Vaaleissa menestyminen lähtee usein ehdokasasettelusta. Ukkola-Paronen sanoo, että helppoa ehdokkaiden saaminen listoille ei ollut, valtuustotyö ei kiinnosta nuoria.

– 16 ehdokkaan listamme on uusiutunut ja saimme joukkoomme pari jokerikorttiakin. Kokenut Jukka Lappi päätti jälleen pyrkiä valtuustoon ja sitoutumattomana ehdolla listallamme on myös entinen kunnanjohtaja Osmo Havuaho.

– Asiaosaajana Havuaho on omalla tasollaan, hän hallitsee taatusti kunnan asiat ja hänellä oli kysyntää muihinkin puolueisiin. Keskustaa hän lähestyi kuitenkin itse.

Viime kuntavaaleissa Virolahden äänestysprosentti oli 62,9 eli selvästi maan keskiarvoa parempi. Kansalaisten etääntyminen kunnan asioista huolestuttaa silti Ukkola-Parosta.

– Aivan liian moni jättää äänestämättä ja se johtunee yleisestä kyllästymisestä valtakunnan poliitikkoihin. Kuntavaaleissa pitää muistaa ja tiedostaa, että meillä ei puheenjohtaja Saarikko päätä mistään asioista, vaan me päätämme niistä ihan itse.

– Kuntavaaleissa luodaan Virolahden tulevaisuuden linjauksia, Suomen asioita hoitaa maan hallitus.

Viime vaaleissa Perussuomalaisten voittamat kolme paikka pudottivat Keskustan enemmistövallasta. Ukkola-Paronen ei usko, että Perussuomalaisten valtakunnallinen gallupsuosio yltäisi Virolahdelle.

– Perussuomalaisilla on puolueelle leimallista uhoa Virolahdellakin, mutta vasta vaaleissa selviää, onko heidän ehdokaslistallaan tarpeeksi laatua.

Keskusta hallitsee Miehikkälää

Miehikkälässä Keskustalla ei ole suurta pelkoa valtansa murenemisesta. Neljä vuotta sitten puolue säilytti kaikki 15 paikkaansa 21 jäsenen valtuustossa.

Tilanne on kuitenkin hienokseltaan muuttunut. Kun Keskusta valjasti vaaleihin 18 ehdokasta, muilla puolueilla ehdokkaita on yhteensä 25. Erityisesti Kokoomus on vankistanut ehdokaslistaansa, samoin Perussuomalaiset, jolla ei ollut viime kuntavaaleissa ehdokkaita lainkaan.

Keskustan äänipotti 2017 oli muhkea 65,5. Toiseksi suurimpana tuli Kokoomus 28,8 %:n äänimäärällä, joka riitti viiteen valtuutettuun.

Vaalien ääniharava oli 109 äänellä Keskustan Tarja Alastalo, Kokoomuksen Jukka Hallikainen sai 78 ääntä.

Sosialidemokraattien Katja Paldan sai 91 ääntä ja valtuustopaikan. Puolue olisi saanut läpi toisenkin paikan, mutta Paldan oli listalla ainoa ehdokas. Näissä vaaleissa listalla on Paldanin lisäksi kolme muutakin ehdokasta.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli