Haminan talousalueen uutislehti

Oppaiden kesän viikko-opastukset käynnistymässä

Haminan oppaat esittelevät jälleen kuluvan kesän aikana kaupunkilaisille ja muualta tulleille Haminaa, sen historiaa, kulttuuria, merkkihenkilöitä ja nykypäivää.

Opastus Elämää Suomen Suuriruhtinaskunnassa käynnistää viikko-opastusten sarjan torstaina 17.6. klo 18. Sunnuntaisin opastukset alkavat klo 15. Kierros kestää puolitoista tuntia ja oppaana on Irmeli Volkman-Lahtinen. Seuraavat opastukset ovat heinäkuun puolella.

Kesäopastukset kattavat huomattavan ajanjakson Haminan taipaleesta. Sotaiselta 1700-luvulta tullaan autonomian aikaan, jossa viivähdetään usean opastuksen ajan.

– Silloin aloitti toimintansa Haminan keisarillinen kadettikoulu, jonka 200-vuotisjuhlia tänä vuonna vietetään. Silloin Haminan koululaitos kasvoi ja kehittyi ja punaista graniittia vietiin Virolahdelta Pietariin, kertoo Haminan seudun oppaiden sihteeri Kauko Tykkyläinen.

Haminan puutaloalueilla elämä oli vilkasta 1800-luvulla ja monet huomattavat naiset vaikuttivat Haminan katukuvassa vuosisadan vaihtuessa ja autonomian muuttuessa itsenäisyyden ajaksi.

Linnoitus on jättänyt perinnöksi erikoisen ja rikkaan kasviston ja sen varusväki ortodoksisuuden. Varuskunnan muututtua suomalaiseksi myös lippu vaihtui ja vakiintui monien vaiheiden kautta siniristiksi.

Vehkalahden kotiseutumuseo kertoo maakunnan rikkaasta menneisyydestä.

– Maailmanluokan pikkukaupungin nykyisyyttäkään ei unohdeta, sillä esimerkiksi sataman, kansainvälisten suuryritysten, varuskunnan, kesäfestivaalien, pesäpallon ja vilkkaan torielämän muovaamaa kaupunkimiljöötä esitellään toki historiapainotteisen tarjonnan lisäksi, valistaa Tykkyläinen.

Kesäopastuksista on valmistettu ja painettu esite, jota saa esimerkiksi kaupungin palvelupisteestä ja myöhemmin Lipputornista. Esitteessä on mm. oppaiden tilinumero, johon osallistumismaksu, 7 €, toivotaan maksettavan. Viestiosaan voi kirjata opastuksen ja sen päivämäärän.

Kesäopastusten aikataulut löytyvät kotisivuilta www.haminanseudunoppaat.fi.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide