Viitoset esitteli myyntiin tuomiaan leivonnaisia. Pojat vas. Peetu Ihalainen, Roope Koskenheimo, Sami Ylämäki, Tatu Paasonen ja Veeti Liimatainen

Pappilansalmen koulun nelosluokan yrittäjyyskoulutus näytti voimansa kevätkauden loppuhuipennuksessa. Kaikki koulutuksen myötä syntyneet 10 pikkuyritystä pääsivät näyttämään osaamistaan ja kaupantekotaitojaan, sillä tapahtumaan saapui jonoksi asti porukkaa, lähinnä oppilaiden omaisia ja koulun omaa väkeä.

Loppuhuipennus paljasti se, mikä merkitys ylipäätään on liikeidealla. Kun hyvän liikeidean tukena on osaava tuotanto ja napakka markkinointi, tulostakin voi odottaa. Nooan, Aleksin, Luukaksen ja Paavon Pirtelöpojat tekikin kauppaa hiki hatussa ja kassa pullisteli euroja.

Suunmakuiset pirtelöt menivät kuin kuumille kiville!

Mika Leppämäki innostui herkkuostoksille Special Drinks ja Snacsiin. Yllätys yllätys – häntä palveli oma tytär Miiju!

– Huipennuksen jälkeen jokainen yritys teki tilinpäätöksen, jossa laskettiin euron tarkkuudella yrityksen tulot ja menot. Yrittämisen käytännön perusasiat selvisivät taatusti kaikille, pohti pikkuyrittäjien opettaja Anne Jaakola.

Pikkuyrittäjät ovat oppineet vuoden aikana paljon uusia asioita, kuten pitkäjännitteisyyttä ja sinnikkyyttä. Ajanhallinta ja esiintymistaito ovat asioita, joita jokainen tarvitsee elämänpolullaan ja sitä osaamista tarvittiin myös loppuhuipennuksessa.

Haminalainen Mika Leppämäki päätyi tekemään kauppaa Special Drinks & Snacks -yrityksen tiskille. Herkkujen maistelun ohessa hän kiitteli pikkuyritysten toimintamallia.

– Paljon ovat pikkuyrittäjät saaneet aikaan! Tällä tavalla jokainen heistä oivaltaa, ettei rahaa tule kädet taskussa mitään tekemättä, arvioi Leppämäki.

Pikkuyrittäjät tekivät loppuhuipennukseen yrityksilleen mainoksia ja sen kautta tutustuivat myös markkinoinnin maailmaan. Vauhdikkaita ja omintakeisia ideoita riitti jokaisella yrityksellä.

Nuori Yrittäjyys -polku lähtee jo eskarista. Esimerkiksi 1.-3. luokkalaisille on tarjolla Minä + sinä = me -ohjelma. Nelosluokkalaiset perustivat Pappilansalmen kouluun omat pikkuyrityksensä.

– Viimeisellä kouluviikolle vuoden koulutuksessa olleet NY-ryhmän kasiluokkalaiset järjestivät kuusituntisen NY-leirin kutosluokkalaisille. Tsemppareina käytimme myös ulkopuolista yrittäjyysosaamista, kertoi Jaakola, joka on vetänyt NY-koulutusta Pappilansalmen koulussa Titta Erkkilän kanssa.

Loppuhuipennuksen jälkeen pidetyssä ”tilinpäätöksessä” pikkuyrittäjille selvisi viimeistään yritystoiminnan perusajatus: rahaa firmaan on tultava enemmän sisään kuin ulos, siitä syntyy kannattavuus!

– Tilinpäätökset tehtiin ja yritysten tulos on erittäin plus-merkkinen. Luokan 4A:n pikkuyrittäjät tienasivat satoja euroja luokan tilille tulevia luokkaretkiä varten, viestitti tyytyväinen opettaja.

Pirtelöpoikien herkuilla oli kaiketi kovin kysyntä. Jouni Ohvolle pirtelön junailivat Luukas Vainio (oik.) Aleksi Laitinen ja Nooa Huikko. Pirtelöpoikien neljäs lenkki oli Paavo Tuutti.

Pikkuyrittäjien loppuhuipennuksen pikkuyritykset

PirtelöPojatPirtelö, parempi mieli!
DinosetKukapa ei tykkäisi dinoista?
Special Drinks ja SnaksSyö ja juo hyvin
KaurapojatTäyttä kauraa
Retki-RoopetRetkeilyn luxusta
ViitosetViitoset, halvin, mutta parhain
Viiden kaverin leivonnaisetSuut makiaks
Space CookiesKeksejä suoraan kuusta
Diamond GirlsEdullinen, mutta kimaltava

Valmis pirtelö kaadettiin annosmukeihin.