Haminan talousalueen uutislehti

Kiista vanhasta uimahallista on ratkeamassa rahalla

Vanha uimahalli on ollut jo kahdeksan vuotta käyttämättömänä ja se kyllä näkyy.

Haminan kaupunki luovuttaa omistamansa Haminan vanhan uimahallin osakkeet taloyhtiölle As Oy Satamakatu 3:lle. Ennen osakkeiden luovuttamista kaupunki maksaa taloyhtiölle lainaosuutensa 328 631 euroa sekä kylkiäisiksi vielä 200 000 euroa kehittämisrahaa.

Haminan kaupunginhallitus hyväksyi järjestelyt, jotka toteutuvat heti, kun taloyhtiön yhtiökokous on ne hyväksynyt.

Vanha uimahalli on ollut Haminan riippana siitä lähtien, kun altaat tyhjennettiin 2014, jolloin uimarit siirtyivät vastavalmistuneeseen uuteen halliin. Kaupunki kuitenkin omistaa edelleen 49 % taloyhtiön osakkeista, jotka oikeuttavat hallitsemaan uimahallitiloja.

Hyödyttömiksi muuttuneet osakkeet ovat rasittaneet Haminan taloutta vasteiden ja putkistoremontin muodossa noin 90 000 euroa vuodessa.

Kaupunki lupasi lisäksi kaavoittaa taloyhtiölle rakennusoikeutta 800 m2 lisää joko uimahallisiiven rakentamiseen tai asuinrakennuksen korottamiseen. Jollei lisärakennusoikeus toteudu, kaupungille lankeaisivat vielä yli 280 000 euron lisämaksut.

Kaupunki on yrittänyt ravistella itseään irti uimahalliosakkeista tarjoamalla niitä mm. virolaiselle yritykselle, mutta se viritys raukesi.

Nyt kaupungin on täytynyt opiskella osakeyhtiölakia uudelleen ja lopulta on kirkastunut, että osakkeista kaupunki voi päästä vain lahjoittamalla ne taloyhtiölle sievoisten myötäjäisten kanssa.

Juha Klami on tyytyväinen ja helpottunut Satamakatu 3:n väen puolesta, kun vanhaa uimahallia koskeva vääntö on nyt loppusuoralla.

Taloyhtiö tyytyväinen

As Oy Satamakatu 3:n hallituksen puheenjohtaja Juha Klami tunnustaa, että talonväki jo hermoili julkisuuden paineissa, kun uimahalliasiaa käsiteltiin kärjekkäästikin julkisuudessa.

– Hyvässä hengessä näitä keskusteluja on käyty kaupungin kanssa. Taloyhtiön yhtiöjärjestys on juuri sellainen, kuin Haminan kaupunki halusikin, kun talo uimahalleineen valmistui 1969.

– Oli onnenpotku kaupungille, kun taloyhtiö suostui ottamaan uimahallin kupeelleen, mutta tultuaan tarpeettomaksi halli koettiinkin riipaksi, sanoo Klami, jonka mukaan uimahalliratkaisu oli syntyessään kaupungille maan edullisin.

Taloyhtiö on tarjonnut matkan varrella tyhjiä uimahallin tiloja käytettäväksi esimerkiksi sosiaalipalveluille, jotka nyt toimivat sataman porttirakennuksessa.

– Ehdotimme viimeksi tilojen rakentamista uima-altaan päälle väliseinineen, muttei se kelvannut. Alunalkaen ehdotimme uimahallin laajentamista nykyaikaiseksi. Allaspintaa olisi tullut reippaasti enemmän, kuin uuteen halliin valmistui.

– Ei kelvannut sekään, kun kaupungin oli pakko keksiä käyttöä vanhan lukion kiinteistölle. Myös ampumaradan virittämistä hallin tiloihin on suunniteltu.

Juha Klami sanoo, että vanhan uimahallin rakentaminen oli aikanaan kaikkien kannalta erinomainen ratkaisu, jonka ongelmat paljastuivat vasta uimahallin lopetettua toimintansa.

– Yhtiökokouksessamme pohdimme vaihtoehtoja tällä viikolla. Rahaa tarvitsemme esimerkiksi hissiratkaisuihin, jotka taloyhtiöstä puuttuvat kokonaan, sanoo Klami.

Lue lisää aiheesta:

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli