Haminan talousalueen uutislehti

Perussuomalaiset kiri sosialidemokraattien rinnalle

Haminan kuntavaalien ääniharava Ari Rinne sai onnittelut vaalien ensikertalaiselta Johanna Cederiltä.

Perussuomalaiset on Haminan kuntavaalien voittaja. Puolue lisäsi paikkamääränsä 10 valtuutettuun, kun nykyisessä valtuustossa paikkoja on seitsemän.

Rinnalla on 10 valtuutetulla myös sosialidemokraatit, jotka menettivät asemiaan hävittyään kaksi paikkaa. Äänimäärissä Perussuomalaiset oli kuitenkin ykkönen äänin 2 160 – 1 961.

Perussuomalaisten vaalivoiton sinetiksi puolue veti mukanaan vaaliliiton turvin myös kaksi kristillisdemokraattia. Vaaliliiton turvin Perussuomalaiset pääsee senvuoksi neuvottelemaan uuden valtuuston paikkajaoista 12 valtuutetun mandaatilla.

Haminan kolmospaikan sai Kokoomus. Tuloksena kahdeksan valtuutettua, kun nykyisessä valtuustossa paikkoja on seitsemän. 2017 vaaleissa Kokoomus ylsi yhdeksään paikkaan, mutta valtuustokauden aikana kaksi valtuutettua erosi perustaen Liike Nyt -valtuustoryhmän.

Sosialidemokraatit jännityksen kourissa vas. Titta Erkkilä, Nina Peltonen, Markku Porkka ja Juha Heikkilä.

Keskustalle ennakoitu rökäletappio jäi piippuun, kun puolue ylsi seitsemään paikkaan, vähennystä vain yksi paikka.

Vihreitten kohtalo oli kovempi. Viiden valtuutetun ryhmä kuivui kahteen valtuutettuun. Kahteen paikkaan ylsi myös Kristillisdemokraatit oltuaan vaaliliitossa Perussuomalaisten kanssa.

Vahvin nousija vaaleissa oli Liike Nyt, jolle vaalit olivat ensimmäiset. Tuloksena heti neljä valtuustopaikkaa.

Vaalien ykkösnimi oli Perussuomalaisten Ari Rinne 651 äänellä. Hienon tuloksen teki myös Sosialidemokraattien Titta Erkkilä, 507 ääntä. Kaupunginvaltuustoa napakasti neljä vuotta johtanut Kokoomuksen Elina Inkeroinen-Lalu sai 315 ääntä.

Dramatiikkaa vaaleihin tuovat aina esiinnousevat uudet nimet sekä toisaalta putoajat. Pitkän uran päättäjänä tehnyt sosiaalineuvos Riitta Hytönen (sd) jäi nyt rannalle. Ulos jäi myös Kokoomuksen valtuustoryhmää johtanut Veli-Matti Hartikainen.

Uuteen valtuustoon valittiin 16 naista. Perussuomalaisten ryhmä on erityisen miesvaltainen, sillä Johanna Ceder on ryhmän ainoa nainen. Kokoomuksen ryhmään tuli vain kaksi miestä.

Uusia valtuutettuja valtuustoon valittiin 14 eli valituista 29 varmisti paikkansa myös syksyllä aloittavaan valtuustoon.

Valtuuston junioreita ovat 18-vuotiaat Roni Yildirim (sd) ja Markus Paasio (ps).

Riemurinnoin uuteen valtuustokauteen Liike Nytin Tomi Tuomisalo (vas.), Tero Pasi, Jalle Niemelä ja Anne Takanen.

Ääniharava Rinne turvasi vaalivoiton Perussuomalaisille

Osastoylilääkärinä KOKSissa työskentelevä Ari Rinne liki tuplasi edellisvaalien äänimäärän. 651 äänen saaliillaan hän varmisti vaalivoiton Perussuomalaisille.

– Viime vaalit olivat minulle ensimmäiset. Mukaan minua pyydettiin jo 2012 vaaleihin, mutta pienten kaksosten isänä en arvannut mukaan vielä silloin lähteä, sanoi Rinne vaalituloksen alettua varmistumaan vaali-illassa Tarmolassa.

Perussuomalaisten yllättäjä, ainoana naisena valtuustoon valittu Johanna Ceder kertoi lähteneensä ehdokkaaksi tavoitteenaan saada peruspalvelut takaisin Haminaan.

– Tätä kaupunkia rakennamme vauvoille, lapsille ja nuorille. Mielen hyvinvointi on myös asia, jota puolustan, sanoi Ceder, joka työskentelee Kaakkois-Suomen sosiaalipsykologisessa yhdistyksessä Kakspyssä palveluesimiehenä.

– Yllätys oli jo menestymiseni osuuskaupan edustajistovaleissa, mutta tämä oli paukku! Vaikka odotukset tulevasta valtuustokaudesta ovatkin epävarmat, aion jatkaa työtä jalat maassa.

Tunnelma oli katossa myös Uuperissa, jossa tuloksia jännitti Liike Nytin porukka.

Ääntenlaskun äärellä Kokoomuksen ehdokkaat Jaana Suikkanen (vas.), Eeva Rautamaa ja Sanna Vapalahti.

– Viestimme on mennyt perille, Hamina taitaa olla valmis muutokseen, arvioi Haminan osaston puheenjohtaja Tomi Tuomisalo.

– Meillä on aito halu keskustella kaupungin asioista yli puoluerajojen kaikkien valtuutettujen kanssa, hyvä yhteistyö on tavoitteemme.

Sosialidemokraattien ykkösnimi Titta Erkkilä sanoi, että äänet on laskettu ja pulinat pois.

– En halua sekoittaa vaalitulosta millään teknisillä vaaliliitoilla vaan minusta nyt on kunnioitettava vaalitulosta sellaisenaan. Aloitimme keskustelut paikkajaoista muiden puolueiden kanssa heti maanantaina aamupäivällä, kertoi Erkkilä.

Valtuustoa neljä vuotta johtanut Elina Inkeroinen-Lalu sanoi, että nyt testataan puolueiden yhteistyökyky ja -halu.

– Kaikille riittää kyllä tärkeitä paikkoja valiokuntiin. Ennen vaaleja olin varautunut kehnoonkin tulokseen, mutta nyt saimme jopa yhden valtuustopaikan lisää, sanoi Inkeroinen-Lalu.

Vihreitten Aarni Ahtola ja Katja Andrejev jatkavat valtuustossa.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli