Haminan talousalueen uutislehti

Vaalivoittajat töihin!

Perussuomalaiset voitti Haminan kuntavaalit. Puolue sai 10 valtuustopaikkaa ja kun vaaliliitosta tuli kaksi paikkaa myös Kristillisdemokraateille

Perussuomalaiset voitti Haminan kuntavaalit. Puolue sai 10 valtuustopaikkaa ja kun vaaliliitosta tuli kaksi paikkaa myös Kristillisdemokraateille, vaaliteknisesti Perussuomalaisten paikkojen määrä oli 12.

Kun Perussuomalaiset kutsuu muut puolueet neuvottelemaan kaupunginhallituksen ja valiokuntien jäsenten paikkajaosta, 12 valtuustopaikan mandaatilla sillä on selkeästi painavin sananvalta.

Vaalien voittaja on perinteisesti oikeutettu ensimmäiseen valintaan, ottaako puolue kaupunginhallituksen vai -valtuuston puheenjohtajuuden. Perinteisesti ensimmäinen valinta kohdistuu kaupunginhallitukseen, mutta henkilökysymykset tulevat pöytään aikanaan.

Perussuomalaiset oli absoluuttinen ykkönen myös äänimäärissä, sillä kaksi valtuustopaikkaa vaaleissa menettänyt Sosialidemokraatit sai parisataa ääntä vähemmän menettäen samalla kaksi valtuustopaikkaa.

Kaikkia kiviä Haminan Sosialidemokraatit eivät kuitenkaan kääntäneet.

Entinen kansanedustaja Satu Taiveaho-Virtanen oli viime kesänä Haminaan muutettuaan vakaasti tarjolla sosialidemokraattien ehdokkaaksi Haminan kuntavaaleihin, mutta mieli kuitenkin muuttui ja hän päätyikin Kouvolan kuntavaalien listoille. Tuloksena oli yli 1 000 ääntä.

Taiveaho-Virtanen ei ollut kaikille puoluetovereille haluttu kumppani Haminan vaaleihin. Vaalitulos olisi epäilemättä toisessa asennossa, jos Taiveaho-Virtasen päätös olisi ollut toinen ja hän olisi ollut ehdolla Haminan listalla.

Perussuomalaiset on ollut Haminassa merkittävä kuntapuolue jo kahdeksan vuotta. Nyt poistuvassa valtuustossa puolueen seitsemän paikkaa toi vastuutakin, mutta tasapuolisuutta paikkajakoon se ei taannut.

Nyt alkaa uusi aika, näin on viestitetty voittajien leiristä. Perussuomalaiset pyrkii jakamaan esimerkiksi valiokuntapaikat mahdollisimman tasapuolisesti puolueille sen mukaan, mihin vaalitulos puolueet oikeuttaa. Teknisten vaaliliittojen aika paikkajaossa on ohi, lupaavat voittajat.

Kuntavaalien äänestysprosentti jäi Haminassa murheelliseen lukemaan 50,7 %. Siis vain joka toinen äänioikeutetuista haminalaisista vaivautui äänestämään. Kotkassa vastaava prosenttiluku oli vielä kehnompi 47,7. Koko maan lukema jäi sekin historiallisen alhaiseksi.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus