Haminan talousalueen uutislehti

Pitäjänsaari, satujen saari, pienoismaailma keskellä merta

Veistoskujan työt ovat syntyneet vahvasta yhteisöllisyydestä, mukaan on tarvittu Ekamin opiskelijoiden, taiteilija Seppo Saukkosen, saarelaisten ja kaupungin kulttuurituotannon panos. Tekijäkaartista kalastajapoikien kanssa samaan kuvaan ennättivät (vas.) Hilla Karjalainen, Henni Kiri, Seppo Saukkonen, Tapio Hartikainen, Karoliina Koivula ja Jannika Wathén.

Näin kuvaili saarelainen Aino Pylkkänen kotisaarta runossaan. Haminan Pitäjänsaari on kauan ollut saavutettavissa siltojen kautta. Silti se on jäänyt monelle tuntemattomaksi.

Vaan ei enää kauan: Pitäjänsaaren asukasyhdistys, Haminan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut sekä Ekamin Kotkan Rannikkopajat ja Haminan Luovapaja järjestävät elokuun ensimmäisellä viikolla tapahtuman Pitäjänsaari – ajan ja paikan tarinoita. Tapahtuma kuuluu Haminan kukkiva kulttuurikesä -ohjelmistoon.

– Kyseessä on saaren elämästä ja historiasta innoituksensa saava yhteisöllinen taideprojekti ja kuusipäiväinen tapahtuma joka avaa idyllisen merenkulkijoiden, kalastajien ja käsityöläisten kaupunginosan kaikkien koettavaksi, kulttuurituottaja Henni Kiri kertoo.

3.-8. elokuuta kaduilla ja pihoilla on erilaisia tapahtumia, näyttelyitä, kahvioita ja kirpputoreja. Myös Haminan seudun oppaat järjestävät opastettuja kierroksia, aikamatkoja Pitäjänsaaren historiaan ja saarelaisten tarinoihin.

Varvinkadulla on sijainnut Penttilän sekatavarakauppa. Päivi Inkinen (s. Penttilä) pystyttää kadun varteen kaupan historiasta kertovan valokuvanäyttelyn.

– Isoisäni perusti kaupan 1922. Isäni aikana, v.1983 kaupanpito lopetettiin, kertoo Päivi, joka itsekin ehti olla kaupassa töissä. Nykyisin kaupparakennus on Päivi ja Esko Inkisen koti.

– Eivät kaikki haminalaisetkaan tunne Pitäjänsaarta mutta viime kesän kirppistapahtuma keräsi jo hyvin väkeä.

Henni Kiri muistuttaa, että tapahtumaviikolla autoliikenne saareen on rajattu vain asukkaille.

– Paikalle pääsee jalkaisin tai polkupyörällä. Vierailijat voivat pysäköidä autot joko väliaikaiselle paikoitusalueelle kaupungista johtavan sillan eteläpuolelle tai esim. Tervasaareen, josta pääsee Kilipukki-aluksella Palolaituriin, vinkkaa Kiri.

Viikon edelleen täydentyvää ohjelmaa voi tutkia instagramissa @pitäjänsaari sekä facebookissa Haminan kaupungin tapahtumat-sivulla.

Saarelaistarinat saavat hahmon ja äänen

Pitäjänsaari on innoituksena yhteisöllisesti valmistuvalle veistospolulle. Ekamin Luovapajan, Taidepajan ja Kädentaitopajan opiskelijat ovat kuvataiteilija Seppo Saukkosen opastuksella valmistaneet rautalangasta ja saaristoluonnon materiaaleista veistoshahmoja jotka sijoitetaan saarta kiertävän tien varrelle.

– Veistoshahmojen taustalla on kuulemamme tarinat ja omat vaikutelmamme saaresta, kertoo oppisopimusopiskelija Karoliina Koivula Taidepajasta.

– Mukana on ollut kaikkiaan parikymmentä opiskelijaa. Meidät on otettu hyvin vastaan, kun olemme kierrelleet katselemassa ja kuuntelemassa.

Veistospolulta löytyy elokuussa mm. kalastajapoikia ja rakastavaisia. Veistosten lisäksi polulta löytyy ääniteoksia, jotka koostuvat saarelaisten kertomista tarinoista ja muistoista sekä musiikista, jota kulttuurituottaja, säveltäjä/muusikko Tomi Pekkola on niihin säveltänyt.

– Tarinoita ja muisteluksia otetaan vieläkin vastaan, Henni Kiri vinkkaa.

Pitäjänsaaren asukasyhdistyksen aktiivit, hyvät ystävät ja naapurit, Putte ja Markka Ström (vas.) sekä Päivi ja Esko Inkinen Inkisten 1700-luvulta peräisin olevan aitan parvella. Rakennuksen alakerrassa säilöttiin aikanaan jäitä Penttilän kaupan tarpeisiin. Kaupan historiaa esitellään tapahtumaviikolla valokuvin.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli