Haminan talousalueen uutislehti

Tietoteos herättää vanhan Haminan henkiin

Painotuoretta teosta selaamassa tekijätiimi Ilkka Kaskinen (vas.), Matti Parpoja, Janne Asplund sekä Teiju Autio.

Haminan ainutlaatuisesta historiasta nykypäivän kulkijaa muistuttavat tähtilinnoituksen ohella kaupungin harvinainen ympyräasemakaava sekä monet arvorakennukset.

Vuonna 2013 perustettu Haminan linnoituksen wanhat talot ry on tuottanut maailmanluokan pikkukaupungin vanhoista arvorakennuksista yli 300-sivuisen tutkimuksen.

Ympyräkaupunki rakennettiin ensimmäistä kertaa jo 1700-luvun alkupuolella – jo tuolloin tähden muotoisen linnoituksen vallien sisäpuolelle. Millainen oikeastaan oli suurpalojen myötä moneen kertaan uudistunut puukaupunki? Miten elettiin Ruotsin ja Venäjän suurvaltapolitiikan myrskynsilmään sijoittuvassa rajakaupungissa? Entä miten kohtalo kolhi kauppiaiden, käsityöläisten ja sotilaiden yhteisöä?

– Olemme elävöittäneet eri toimilla kaupunkiamme.  Joulun kalenteri-ikkunat, LeMans -autokilpailut, Tattoon aikaan sijoittuneet Wahat pihat -tapahtumat ja esimerkiksi tuottamamme 3d-tallennus vanhasta kaupungista. Tämä kirjahanke on ollut kuitenkin kaikista toimista suurin juttumme, sanoi DI Matti Parpola, tutkimusprojektin vetäjä, Linnoituksen wanhat talot ry:n perustajäsen ja monivuotinen puheenjohtaja.

Viisi vuotta kestäneen työn tuloksena nyt valmistunut tietokirja Tähtilinnoituksen talot – elämää historiallisessa Haminassa vie lukijansa aikamatkalle aina Haminan syntyhetkistä nykypäivään saakka. Kirjassa esitellään yli 350 kuvan, piirroksen ja kartan voimin 21 ympyräkeskustan vanhaa taloa ja kerrotaan niiden tonttien historiasta.

Kirjan liitteisiin on koottu lähdetietojen lisäksi henkilöihin liittyvä nimihakemisto sekä tekstissä esiintyvien harvinaisempien sanojen selitykset. Tarinoiden myötä henkiin herää yli 900 edesmennyttä haminalaista, joiden elämä ja kohtalot kietoutuvat arjen ohessa myös monenlaisiin, traagisiinkin tapahtumiin. Kirjan alkuosan muodostaa linnoituskaupungin historiaa kuvaava johdanto, joka luo pohjan yksityiskohtaisille talokertomuksille. .

– Haminan rooli Suomen itsenäistymistä edeltävinä vuosisatoina näkyy uudessa valossa, kun sitä lähestyy aikalaisten näkökulmasta, kiteyttää Parpola.

– On yllättävää, kuinka paljon yksityiskohtaista tietoa taloista ja niiden historiaan liittyvistä tapahtumista voikaan arkistojen kätköistä löytyä. Kirjan todellinen arvo on perinpohjaisessa arkistotutkimuksessa, jonka on ansiokkaasti tehnyt historiantutkija FM Janne Asplund, Parpola jatkaa.

Kirjan muut tekijät Asplundin ja Parpolan ohella ovat Museoviraston rakennusperintö-intendenttinä toimiva arkkitehti Teiju Autio sekä Haminan historian asiantuntija, tutkija Ilkka Kaskinen.

Kirjan rahoituksesta ovat vastanneet Suomen kulttuurirahasto, Museovirasto, Google sekä Haminan linnoituksen wanhat talot ry. Kirjan kustantaja on suomalaisiin historiankirjoihin erikoistunut kuusankoskelainen Kustannus Aarni Oy.

Tähtilinnoituksen talot kirja on myynnissä Suomelaisessa kirjakaupassa sekä Haminan museoissa.

Haminan linnoituksen wanhat talot ry:n puheenjohtaja Pepe Nurmi kohotti maljan juhlakirjan valmistumisen kunniaksi.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli