Lasten ja nuorten osaston kirjastonhoitaja Aino Pohjanen ja vastaava kirjastonhoitaja Laura Korhonen ovat tyytyväisiä maskottien ulkonäköön ja lupaavat, että maskoteista tehdään vielä pehmoleluja. Lasten kirjastokorteissa ja kirjanmerkeissä brändi jo näkyy.

Jo pääsiäisen aikaan Haminan pääkirjaston aulaan ilmestyi iso muna. Munan arvoitus on nyt ratkennut. Munasta ovat kuoriutunut pörheä pöllö ja terhakka toukka, joista tulee kirjaston maskotit. Maskoteille pitäisi vielä keksiä nimet.

Kaikkien nimiehdotusten joukosta kirjaston väki valitsee suosikkinsa ja ehdottajat palkitaan kirjapaketilla. Ehdotukset tulee jättää viimeistään 7. heinäkuuta. Ehdotukset voi jättää sähköisessä kyselyssä osoitteessa https://forms.gle/m9xkX3QgC6ve1vx7A tai paperilla joko pääkirjastoon tai Ruissalon kirjastoon.

– Haminalainen kuvataiteilija Varpu Eronen on suunnitellut maskotit, jotka tulevat näkymään monin tavoin lasten ja nuorten kirjastopalveluissa ja niiden markkinoinnissa, vastaava kirjastonhoitaja Laura Korhonen kertoo.

– Suunnittelussa kirjastoväen lisäksi ovat olleet apuna myös kulttuurituottajat Henni Kiri ja Aino Satama.

– Maskotit ovat osa elämyksellisyyttä ja osallisuutta lasten ja nuorten kirjastotoimintaan ja -tiloihin -hanketta, johon Haminan kirjastopalvelut on saanut hankeavustuksen Opetus- ja kulttuuriministeriöltä, Korhonen iloitsee.

Hän kertoo, että  hankkeen tavoitteena on kehittää lasten ja nuorten kirjastotiloista viihtyisiä, esteettömiä ja helposti muunneltavia. Lisäksi tavoitteena on brändin rakentaminen lasten ja nuorten kirjastopalveluille sekä lasten ja nuorten osallistaminen aktiivisesti tilojen ja toiminnan suunnitteluun.

– Hanke jatkuu vuoden 2022 loppuun ja tänä aikana on tarkoitus laajentaa ja kehittää pääkirjaston lasten- ja nuortenosastoa käyttäen apuna arkkitehtiä ja tilasuunnittelijaa. Lasten ja nuorten kirjastotiloista on tarkoitus tehdä aiempaa tilavammat ja monikäyttöisemmät niin, että tiloissa on mahdollista järjestää esimerkiksi satutunteja, kirjastonkäytön ja tiedonhaun opetusta viihtyisissä puitteissa.

– Lisäksi lapsille ja nuorille halutaan tarjota viihtyisät tilat esimerkiksi lukemiseen, opiskeluun, pelaamiseen ja muuhun ajanviettoon. Nykyiset tilat eivät ahtauden vuoksi ole optimaaliset opetustuntien ja tapahtumien järjestämiseen, Korhonen painottaa.

Korhonen kertoo, että tilojen kehittämisen ja maskottien lisäksi hankkeen puitteissa hankitaan syksyllä kirjastolle tabletteja, jotka ovat lainattavissa asiakkaiden käyttöön kirjaston tiloissa. Lisäksi tabletteja hyödynnetään lasten ja nuorten ryhmäkäyntien yhteydessä, esimerkiksi tiedonhaun opetuksessa.

– Haminassa ollaan toteuttamassa lasten kulttuuripolkua yhteistyössä koulujen, museoiden, kirjastojen, paikallisten kulttuuritoimijoiden ja ammattitaiteilijoiden kanssa. Hankkeen tuloksena kirjasto voi paremmin toteuttaa omaa osuuttaan Haminan kulttuurikasvatussuunnitelmassa.