Haminan talousalueen uutislehti

Oolanninpuisto avautuu – jättileijat juhlistavat avausta

Suomalainen graniitti on Oolanninpuiston keskeisin materaali, jonka vuosien myötä nouseva puusto ja muu kasvusto koristaa.

Kauan odotettu Oolannin puisto avautuu yleisölle keskiviikkona 7.7., jolloin yleisö saa vapaasti tutustua puistoon sen käytäviä pitkin.

Puiston pääsuunnittelijoita ovat kansainvälisesti palkittu puutarhaneuvos Heikki Laaksonen, sekä maisema-arkkitehti Kairi Meos Azalea Maisemasuunnitttelu Oystä.

– Myös kehitysjohtaja Matti Filpun merkitys oli aivan ratkaiseva, että Oolannin puisto -projekti onnistui, kiittää Heikki Laaksonen Filppua.

Suomen Leijaseura saapuu paikalle Haminaan, ja jos tuulee sopivasti, nähdään suurleijojen nousevan taivaalle klo 14 ja kieppuvan Oolannin puiston yllä klo 18 saakka. Leijojen nousua voi seurata kaikkialta puiston ja Tervasaaren alueelta.

Ahvenanmaan suurlippu nostetaan juhlapäivän kunniaksi jo aamulla Haminassa sadan metrin korkeuteen ja Kotkan-Haminan nuoriso-orkesteri esiintyy eri pisteissä Oolannin puiston alueella klo 14-18 välisenä aikana tarjoten kesäistä musiikkia puistoon tutustujille.

Puiston pääsuunnittelijat liikkuvat puistossa klo 14.30 alkaen ja vastailevat myös yleisön kysymyksiin. Kuohuvat Oolannin puiston vesielementit kruunaavat puiston avautumisen.

Oolanti on suomenkielinen väännös Ahvenanmaata tarkoittavasta Åland-sanasta. Nyt avautuvan puiston nimi taas juontaa hetkeen 21.7.1855, kun britit ampuivat laivatykeillään ns. Oolannin sodassa 3 000 ammusta kohti Haminaa ja kaupunkia puolustettiin pienestä, salmiakin muotoisesta varustuksesta avautuvan puiston kohdalta.

Juhlapäivän seminaari kutsuu Hamina Bastioniin

Juhlapäivä alkaa Hamina Bastionissa 7.7. jo klo 12, kun Åland 100 i Fredrikshamn /Ahvenanmaa 100 Haminassa -kesätapahtuma käynnistyy.

– Kohdeyleisönä olette te kaikki hyvästä musiikista ja keskusteluista kiinnostuneet, kertoo Haminan kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Pääsyliput kesätapahtumaan ovat maksuttomat, mutta ne on noudettava etukäteen Haminan lipputornin infopisteestä tiistaista 29.6. klo 10 alkaen. Lippuja annetaan korkeintaan kaksi hakijaa kohden ja 400 ensimmäistä mahtuu terveysturvallisesti mukaan. Muilta paikkakunnilta kesätapahtumaan saapuvat voivat kysyä edellä mainittuja pääsylippuja sähköpostilla osoitteesta hamina.bastioni@hamina.fi , tiistaista 29.6. klo 10 alkaen.

Kesätapahtuman juontaa Yleisradion Kulttuuri ykkösen toimittaja Pia-Maria Lehtola, ja esityskielinä suomi ja ruotsi soljuvat lomittain.

Musiikista vastaavat laulaja Maria Ylipää ja harmonikkataiteilija Niko Kumpuvaara esiintyvät juhlassa kahdesti.

Ahvenanmaan kehitysministeri Alfons Röblom tuo seminaariin maakunnan tervehdyksen ja musiikin lomassa ensimmäisenä Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström ja lippuasiantuntija, kansanedustaja Kimmo Kiljunen keskustelevat Ahvenanmaan lipusta ja sen symboliikasta.

Toisen minikonsertin jälkeen keskustelijat vaihtuvat ja tutkijat Hanna Ojanen ja Sia Spiliopoulou Åkermark avaavat Ahvenanmaan erityisaseman merkitystä kansainvälisellä tasolla ja kertovat vähemmän tunnettuja asioita Ahvenanmaasta.

Ahvenanmaan itsehallinnon 100-vuotisuuden juhlavuotta juhlistetaan monin tavoin sekä Ahvenanmaalla että mantereen puolella koko vuoden ajan. Juhlavuoden teemat ovat demokratia, rauha ja kestävä kehitys.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli