Haminan talousalueen uutislehti

Aatsa luovutti pesisarkistonsa HP:lle

Suuri osa lahjoitetun materiaalin kuvista on liimattu kartonkiarkeille. Kuvassa vas. Lassi Forsell, Aarre Huovila ja Marko Hovi.

Haminan Palloilijat on saanut merkittävän lahjoituksen pesäpallohistoriaa arkistoihinsa. Haminalainen konditoria-alan yrittäjä Aarre Huovila on luovuttanut seuralle 60 vuoden aikana keräämänsä pesäpalloaineiston.

– HP:n huippuhetkiä, pelaajalegendoja ja arkista seuratyötä. Olen kartuttanut tätä materiaalia 1970 – 1980-luvuille saakka ja nyt olen päättänyt luovuttaa kokoelman sellaisiin käsiin, jotka näitä asioita osaavat arvostaa, sanoi Huovila.

Aarre ”Aatsa” Huovila, 82, pelasi SM-sarjassa HP:n paidassa vuosina 1957 – 1964 yhteensä 68 ottelua. Hänen pelinjohtajavuosien kruunuksi tuli 1974 voitettu SM-kulta, HP:n toistaiseksi viimeinen.

Vuonna 1971 Huovila nimettiin SM-sarjassa Vuoden pelituomariksi.

Huovilan arkistoista löytyy merkittävä määrä valokuvia peleistä ja seuran toiminnasta. Mukana on myös joitakin lehtiartikkeleita muistuttamassa ajoista, jolloin HP oli vielä ehdotonta eliittiä.

– Valokuvista merkittävä osa on vanhan Kymen Sanomien toimituksen ottamia. Kuvia minulle toimitti useimmiten Seppo Riiheläinen ja koska kuvia tuli koko ajan lisää, toimituksella oli varaa luopuakin niistä.

Historiallista syvyyttä lahjoitukseen tuovat viime helmikuussa menehtyneen HP:n pesäpallolegendan Pentti ”Penna” Paavolan kirjeet Huovilalle.

– Penna asui pesäpallo­uransa jälkeen Helsingissä, muttei koskaan ottanut etäisyyttä Haminaan. Hän lähetti minulle kirjeen vähintään kerran kuukaudessa pohtien niissä pesäpalloilun syvintä olemusta. Usein kirjeissä oli mukana myös lehtileike jostakin ajankohtaisesta uutisesta, kertoi Huovila.

Huovilan lahjoittamassa materiaalissa oli myös Paavolan velimiehen Pauno ”Pantse” Paavolan peleissä käyttämä baseball-räpylä.

– Pantse pelasi tällä räpylällä SM-sarjaa useita kausia. Räpylän ja myös baseball-mailan hän oli hankkinut USA:n matkaltaan.

Haminan Palloilijoiden puolesta lahjoituksen ottivat vastaan toiminnanjohtaja Marko Hovi sekä Lassi Forsell, joka kuului SM-kultaa 1974 voittaneeseen HP:n yhdistelmään, jota Huovila pelinjohtajana veti.

– Otamme lahjoituksen kiitollisuudella vastaan. Muutettuamme toimistomme uusiin tiloihin Kauppakulmaan meillä on nyt myös asianmukaiset ja turvalliset tilat seuran historiaa käsittelevälle materiaalille, tuumi Hovi.

Aarre Huovila (vas.) esittelee Lassi Forsellille ja Marko Hoville Pauno ”Pantse” Paavolan aikanaan pesäpallopeleissä käyttämää baseball-räpylää.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli