Haminan talousalueen uutislehti

Ensin maalauskirja ja perään taidenäyttely

Mikko Ranki (vas.) ja Timo Nopanen tutkimassa painotuoretta kirjaa.

Haminalainen opettaja Timo Nopanen tunnetaan taitavana muusikkona. Harvat tietävät, että mies on myös mainio taidemaalari!

Sunnuntaina 11.7. taiteen ystävillä on tilaisuus vierailla Nopasen kotinäyttelyssä MusAteljeessa, jonne taiteilija on ripustanut esiin osan laajasta tuotannostaan, noin 120 maalausta.

60-vuotisen harrastuksen kunniaksi syntyi myös kirja Nopasen Timpan maalauskirja, jonka sivuilla esitellään taiteilijan herkkupaloja.

– Siivotessani ateljeetani ystäväni Mikko Ranki näki töitteni valtavan määrän. Hän kuvasi maalaukset ja lopputuloksena syntyi kirja, kertoo Nopanen.

Nopasen ja Rankin yhteinen taival taiteen parissa alkoi 1970-luvulla Kotkassa, kun he saivat innoittajikseen taiteilija Pauli Paukkosen, jota Nopanen pitää oppi-isänään. Paukkosen ohjauksessa Nopasen maalaustyyli taipui ensin reippaan impressionistiseksi muuttuen kuitenkin myöhemmin mystiseen tapaan maalata.

82-vuotiaan Nopasen taideharrastuksen jarruna on piinallinen silmänpohjarappeuma, joka on jo vienyt yli 90 % näöstä. Kuulokin heikkenee, mutta musiikissa mies on edelleen vahvasti mukana.

– Talomme toiseen kerrokseen on rakennettu ateljee, jossa soitan ystävieni kanssa. Vahvistimet ja muut ovat paikoillaan, soittokaverini vain vaihtuvat. Riemastuttavia hetkiä koemme esimerkiksi veteraanien yhteisissä soitannoissa.

– Pienimuotoisten konserttienkin järjestäminen on tavoitteena.

Mikko Ranki kertoo, että idea Nopasen Timpan maalauskirjasta syntyi keskellä teosten suloista sekamelskaa.

– Timppa järjesteli taulujaan esille, välillä hyväksyen, välillä hyläten. Minä annoin kamerani laulaa. Kuvat taitoin kirjaksi, joka on nyt taideharrastajien saatavilla, kertoo Ranki.

Herroilla Nopanen – Ranki on pitkä yhteinen taival taiteen parissa, mutta lähellä oli tiiviin musiikillisen yhteydenkin syntyminen.

– Ostin muutama vuosi sitten Tattoo-huutokaupasta pari torvea ja innostuin soittamisesta lujasti. Oman ja muiden edun vuoksi päätin sitten kuitenkin panostaa vain maalaamiseen, naurahtaa Ranki.

Timo Nopasen maalaustaiteen kotinäyttelyyn voi tutustua sunnuntaina 11.7. klo 13–18 Säkkijärvenkatu 8:ssa Haminassa. Vain näyttelyssä on myynnissä myös Nopasen Timpan maalauskirja.

– MusAteljeessa voi poiketa jatkossakin. Se on yleensä aina auki, mutta kannattaa soitella ennen tuloa 0400 960 693, vinkkaa Nopanen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide