Haminan talousalueen uutislehti

Hamina kehittämään kulttuuria verkostomaisesti

Vallin vanha koulurakennus poistui koulukäytöstä 2000-luvun alussa.

Haminan kaupungin monipuolista kulttuuritarjontaa pyritään kehittämään luomalla entisen Vallin koulun ympärille verkostomaisesti toimivan kulttuurikeskuksen. Samalla kaupunki kartoittaa muita kiinteistöjä ja tiloja, jotka olisivat luontevasti liitettävissä verkostoon.

– Kulttuurikeskuksen suunnittelu käynnistyy tilojen ja tarpeiden kartoituksella. Verkostomaisena kulttuurikeskus yltää myös kyliin, joissa kulttuuritarpeet ovat erilaisia, sanoo kaupunginjohtaja Hannu Muhonen.

Kaupungin omistamien kiinteistöjen ohella tutkitaan myös mahdollisuuksia esimerkiksi kylien seuratalojen laajentamista nykyistä suunnitelmallisempaan kulttuurikäyttöön.

– Puolustusvoimien ja valtion kiinteistöjä hallitsevalla Senaatti Oy:llä on aivan Haminan ydinkeskustassa  rakennuskantaa, joihin voisi luoda jalostamalla merkittäviä kulttuuripalveluita, sanoo Muhonen mainiten esimerkkinä entisen esikuntarakennuksen, joka sijaitsee RUK:n Maneesin vieressä.

Tyhjillään on myös entinen sotilaskotikiinteistö, jolla on tarjota auditorio sekä laajoja, helposti muunneltavia tiloja.

– Kaupungin rooli on keskeinen myös Senaatin tilojen hyödyntämisessä. Kaupunki läksi pari vuotta sitten omistajaksi ravintolana toimivaan entiseen upseerikerhon rakennukseen ja tällä hetkellä kiinteistön käyttöaste on tapissaan.

Kulttuurikeskuksen suunnittelun rinnalla tarkastellaan myös rahoitusratkaisuja.

– Vallin koulun peruskorjaus on tulossa ensi vuoden talousarvioon. Haminan Teinisirkuksen toiminta on keskittynyt entiseen Summan kouluun, mutta olisiko Vallin koulu toiminnalle parempi sijoituspaikka, pohtii Muhonen.

Kulttuurikeskuksen kehittäminen on yksi alkavan valtuustokauden haasteista, joihin kuuluu myös soveltuvien kiinteistöjen kehittämistä.

– Ratkaisuja on haettava esimerkiksi Seurahuoneen korttelin tulevaisuudelle. Mitä Raatihuoneentoriin rajoittuvaan puistoon rakennetaan vai rakennetaanko mitään? Myös korttelin vanhat puurakennukset huutavat korjausta, sanoo Muhonen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli