Vesi on yksi keskeinen elementti Oolanninpuistossa.

Avajaisiaan viettänyt Oolanninpuisto sai kasapäin kiittäviä arvioita yleisöltä. Puisto on vielä monilta osin kesken, mutta sekin sai ymmärrystä.

Tyytyväisenä yleisön joukossa liikkui myös puiston suunnittelija, Kotkan kaupunginpuutarhurin virasta vastikään eläköitynyt puutarhaneuvos Heikki Laaksonen. Hänen hahmo tuntui olevan tuttu haminalaisellekin yleisölle ja jututettavia riitti.

– Kotkassakin puistosuunnitelmat käynnistyivät vaiheittain. Sapokan ankkalammen rämeiköstä aloitettiin ja sitten jatkettiin vaiheittain muiden puistojen kehittämiseen, sanoi Laaksonen.

Suurleijat valtasivat Tervasaaren ilmatilan Oolanninpuiston avajaispäivänä.

Työnäytteenä syntyneen Sapokan puiston valmistumisen jälkeen Laaksosella ei ollut ongelmia rahoituksen saamisessa myös muihin puistokohteisiin.

– Esitin päättäjille tulevat suunnittelukohteet maltillisesti aikatauluttaen, mutta päättäjät halusivatkin rakentamiseen ripeämpää tahtia.

Oolanninpuisto on keskeneräinen ja suunnittelijalla on runsaasti puiston kehityskohteista alkaen siltojen rakentamisesta lähisaariin Voihelliin ja Jänikseen.

– Puiston korkein kohta suorastaan huutaa jotakin rakennelmaa. Paikalla on ollut Oolanninsodan aikana jonkinlainen kanuuna pelotteena brittilaivastolle, mutta kumpareen huipulle sopisi vaikkapa kolme – nelimetrinen majakka valoineen. Vesi on aina yksi puiston elementeistä, maalaili Laaksonen.

Puutarhaneuvos Heikki Laaksonen (oik.) tutkaili työnsä jälkiä seurassaan Haminan kiinteistöpäällikkö Sami Kahila.

Kotkalainen Pirjo Tujula ihaili Oolanninpuiston peruselementtejä ja erityisesti suomalaisen graniitin hallittua käyttöä. Tujula näki Oolanninpuistossa samantyyppistä kehityskaarta kuin  Katariinanpuistossa Kotkassa.

– Molemmat ovat syntyneet vanhan teollisuuden sijoille ja molemmat ovat vasta kehityksensä alkuvaiheessa. Tällaisia puistoja pitää olla kaikissa kaupungeissa, arvioi Tujula.

Kotkalainen Pirjo Tujula näki Oolanninpuiston rakenteissa paljon samaa kuin Katariinanpuistossa Kotkassa. Puoliso Lassi Tinkanen oli pitkälti samaa mieltä.

Pyydettynä hän suostui kurkistamaan aikaikkunaan viiden vuoden päähän eli kesään 2026:

– Lähisaariin on luotu siltayhteydet. Puistoon on rakennettu graniitista grillauspaikkoja pöytineen ja tavallisen kansa riemuksi siellä täällä on marjapensaita vapaasti poimittaviksi. Pieni kahvikioski ja majakka kumpareen korkeimmalle paikalla! visioi Tujula.

– Katariinanpuisto on muutaman vuoden Oolanninpuistoa edellä, mutta eivätköhän nämä etene tulevaisuudessa samaan suuntaan!

Puiston avajaisia voi viettää pienelläkin porukalla.

Haminan kaupunginarkkitehti Milla Koskivirta arveli, että puiston valmistuminen luo erinomaisen pohjan myös asuinrakennusten tuloon Tervasaarelle.

– Aivan puiston kupeelle itäpuolelle on varattu tontti YIT:lle ja puiston länsipuoli on pienkerrostaloille, kertoi Koskivirta.

Pentti Hannula nautti puiston maisemista ja hyvästä musiikista.