Virolahden Bunkkerimuseolla järjestetyllä pop up Luonto Torilla myynnissä oli luonnonantimista valmistettujen syötävien herkkujen lisäksi myös luonnonkosmetiikkaa ja kasveilla värjättyjä lankoja.
Virolahtelainen Heli Hyypiä kertoi, että nyt sesonkiraaka-aine on maitohorsma ja Hyypiän myyntipisteellä pääsi myös maistelemaan maitohorsmankukkamarmeladia. Hyvää oli.
Tulirepo on Heli Hyypiän luontoherkkuja ja elämyksiä tarjoava yritys. Yrityksellä on myös verkkokauppa, josta löytyvät muun muassa mausteet, teet, maustetut sokerit, siirapit, makeiset, kuivatut sienet ja hyvän olon tuotteita käsin poimituista, paikallisista villiyrteistä.
Harjun oppimiskeskuksesta luonnonvaratuottajaksi ja luonto-ohjaajaksi keväällä valmistunut Hyypiä panostaa myös voimaannuttaviin luontoelämyksiin ja hyvän mielen hetkiin lampaiden ja ponien seurassa.
– Järjestän myös kursseja ja retkiä, joissa oppii hyödyntämään villiyrttejä niin kotikeittiössä kuin kosmetiikassa, kertoi Hyypiä.
Myös Sini Kaivolalla ja Markus Airaksisella oli myynnissä mehuja, hilloja ja siirappeja, yrttisuolaa ja -haudukkeita. He opiskelevat luonnonvaratuottajiksi ja muuttivat Etelä-Karjalasta ainakin opintojen ajaksi Klamilaan.
– Asumme vanhassa suksikeppitehtaassa, Sini luonnehti.
Kotkalainen Kaisa Mattila tuli Luonto Torille myymään tekemäänsä kehäkukka-laventelisalvaa.
– Salvassa on vain auringonkukkaöljyä, sheavoita, helmiäisvahaa, kehäkukkaa ja laventelia ja salva sopii mainiosti kaikille. Sheavoi on yleinen voiteissa käytetty kasvirasva, Kaisa täsmentää.
– Herkistyin kemikaaleille ja iho oli tosi huonossa kunnossa. Muutin ruokavaliota ja siirryin luonnonkosmetiikkaan, ensi keväänä luonnonvaratuottajaksi valmistuva Kaisa Mattila kertoi.
Hän alkoi myös tutkia voiteiden aineosaluetteloja ja innostui itsekin valmistamaan kotikosmetiikkaa ja vinkkaa, että hiustenpesuaineessa nokkonen hoitaa päänahkaa ja koivunlehti tuo kiiltoa.
Myös kotkalainen Tanja Hakoluoto opiskelee työn ohessa luonnonvaratuottajaksi. Hakoluoto toi LuontoTorille myyntiin kasvivärjättyjä lankoja. Hän kertoi, että oli nyt ensimmäistä kertaa myymässä, vaikka lankojen värjääminen on hänelle hyvin tuttua puuhaa.
– Väriaineet ovat pääosin tavallisista luonnonkasveista kuten koivusta, pietaryrtistä ja lepän kävyistä tai sienistä. Värjäyksessä on käytetty myös sipulinkuoria ja avokadon kiviä, Hakaluonto sanoo.
– Sukkalangoissa on mukana myös kulutuksen kestoa lisäävää tekokuitua.