Haminan talousalueen uutislehti

Tapahtumaviikko kutsuu Pitäjänsaareen

Taiteilija Seppo Saukkonen on toiminut ohjaajana ja mentorina nuorille, jotka ovat valmistaneet heinistä teoksia eri puolille Pitäjänsaarta.

Historiallinen merenkulkijoiden, kalastajien sekä suksien ja veneiden veistäjien kaupunginosa Pitäjänsaari avautuu yleisölle uudella tavalla koettavaksi elokuun ensimmäisellä viikolla 3. – 8.8.

Pitäjänsaarella voi kulkea kiireettä saaren kapeita katuja, ihastella vanhoja taloja ja pihoja sekä pistäytyä saarelaisten popup-henkisiin kahviloihin, kirpputoreille sekä taidegallerioihin.

Kokonaisuus täydentyy Tervasaaren tapahtumilla ja laajenee monipuoliseksi tapahtumaviikoksi osana Haminan Kukkivaa kulttuurikesää 2021.

Pitäjänsaari – ajan ja paikan tarinoita -projektissa pitäjänsaarelaiset (asukasyhdistys koordinaattorina), Haminan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut sekä Ekamin Kotkan Rannikkopajan ja Haminan Luovapajan ja kädentaitopajan nuoret ohjaajineen ovat yhdistäneet luovuutensa.

– Nuoret ovat tutkineet saaren historiaa ja käyneet keskusteluja saarelaisten kanssa pitkin kevättä ja alkukesää. Nuoret ovat valmistaneet saaren elämästä ja historiasta innoittuneita veistoksia saareen metalliverkoista muotoillen ja käyttäen raaka-aineena luonnonmateriaalia, kuten turvetta, olkimaista kaislaa sekä maa- ja meriheinää, kertoo kulttuurituottaja Henni Kiri.

– Nuoret ovat tutkineet saaren historiaa ja käyneet keskusteluja saarelaisten kanssa pitkin kevättä ja alkukesää. Nuoret ovat valmistaneet saaren elämästä ja historiasta innoittuneita veistoksia saareen metalliverkoista muotoillen ja käyttäen raaka-aineena luonnonmateriaalia, kuten turvetta, olkimaista kaislaa sekä maa- ja meriheinää, kertoo kulttuurituottaja Henni Kiri.

Veistoshahmot on sijoitettu saarta kiertävän, mutkittelevan tien varsille ilahduttamaan saarelaisia ja saaressa vierailevia. Veistosten yhteyteen ja reitin varrelle on valmistettu myös ääniteoksia.

Niissä saarelaiset kertovat saaren menneisyydestä ja nykyisyydestä ja tarinoita rytmittää muusikko Tomi Pekkolan säveltämä musiikki sekä äänimaisemat.

Kuvataiteilija Seppo Saukkonen on toiminut Pitäjänsaari-projektissa nuorten mentorina ja valmistanut myös itse kaksi 3-metristä heinäveistosta osaksi veistospolkua.

– Annoin nuorille alkuopetuksen ja toimin senjälkeen heille mentorina. Materiaaliongelmia oli hieman, sillä taipuisaa meriheinää ei saanut niittää vasta kun 15.7. jälkeen, kertoo Saukkonen.

Kaartin soittokunnan klarinetinsoittajan pestistä eläköitynyt Saukkonen on vaihtanut taiteelle ja hankkinut tukikohdakseen vanhan koulun entisiltä kotikonnuiltaan Kirjavalasta Parikkalasta.

Pitäjänsaaren pihakohteet

Varvinkatu 10, Sisko Pesun Pihakirpputori.
Varvinkatu 12, Kallion pihakirpputori.
Ankkurikatu 2, Popup-mattopuoti: uusia räsymattoja kaupan.
Varvinkatu 16, Jonna Tykän Unelmien Ullakko avoinna: 3.-8.8. klo 11-18 Erikoiskahvila & jäätelökioski sekä second hand -myyjiä sisäpihalla. 3.-8.8. klo 11-18 Vintagetavaroita: @vintagerosalita.
Varvinkatu 20 B, Hannele ja Tuomo Parosen pihamyyjäiset; vanhaa tavaraa, vaatetta ja koiran leluja, 4.-5.8. klo 11-18.
Varvinkatu 24, Sirpa Hasu, pihakirpputori, la 7.8. klo 11-18.
Varvinkatu 26, Niko ja Nina Viljakaisen pihakirpputori ja kahvio, 3.-8.8. klo 11-18.
Palovaja, veneranta, Pitäjänsaaren asukasyhdistyksen Soiva kesäkahvila ja pieni kirpputori, 3.-8.8. klo 11-18.
Varvinkatu 30, Päivi Inkisen kokoama pienoisnäyttely Penttilän kaupan historiasta ja kurkistus kesäkammariin sekä mökötupaan, 3.-8.8.
Varvinkatu 17, Larvion pihakirpputori, 3.-7.8.
Varvinkatu 42, Myyntinäyttely Ida Salmisen taidegrafiikkaa ja Hamina-aiheisia akvarelliprinttejä, 3.-8.8. klo 11-18.
Luotokatu 1, Anna-Stina Rokan pieni pihakirpputori ja kahvila.
Luotokatu 10, Esko Lahti/Aimo J. Lahti: Asenäyttely, esittelyssä suomalaiset sotilasaseet 1918-1944, 3.-5.8.
Saarenkatu 14, Kolmessa polvessa -taidenäyttely: Airi Strömin, poikansa Timo Strömin ja pojantytärten Riina Schülerin ja Saana Strömin töitä, koonnut Marja-Liisa Ström, 3.-8.8. klo 12-18.
Tapulikatu 8, Laura ja Antti Pellisen pihakirpputori.
Saarenkatu 10, Arja Marinin pieni pihakirpputori, kahvio ja mahdollisuus ostaa kotileivonnaisia ja Hapanjuureen leivottua leipää mukaan, 3.-7.8. klo 12-16.
Ankkurikatu 6, Päivi Töytärin ja Kari Siljanderin pihakirpputori, kirjontatöiden näyttely ja pihakahvila, 6.-7.8.
Varvinkatu 1, Uitto, Niilo Strömin perikunnan tilukset ja Timi Strömin patsaspuisto.

Pitäjänsaari – ajan ja paikan tarinoita -opastetut kierrokset:

ke 4.8. klo 17.30 ja la 7.8. klo 15. Kesto 1,5 h. Osallistuminen 7 €/hlö käteisellä lähtöpaikassa (Varvinkadun ja Ankkurinkadun risteys). Ennakkoilmoittautumiset tekstiviestillä: p. 040 518 0404. Kierrokset: Pauliina Sakki/Haminan seudun Oppaat.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös