Valuja tehtiin uimahallityömaalla vielä viime viikolla, kun vuorossa oli porealtaan pohjien valaminen.

Haminan uimahallin ulkoaltaat valmistuvat lokakuun puoliväliin mennessä.

– Testausten ja henkilöstön koulutuksen jälkeen allas saunoineen ja porealtaineen on käyttövalmiina lokakuun loppuun mennessä, arvioi Aki Oksanen, Linnoituksen Uimahalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja.

Linnoituksen Uimahalli Oy on Haminan kaupungin kokonaan omistama tytäryhtiö, joka vastaa uimahallin rakenteista, muttei toiminnasta.

Teräksinen uima-allas tulee Suomen Allaslaitteelta yhtenä toimituksena noin elokuun puolivälin tienoilla. Siihen mennessä altaan alusrakenteiden on oltava kunnossa.

– Viime viikolla tehtiin työmaalla viimeisiä valuja uudisrakenteen poreammeen pohjiin. Ulkoaltaan käyttäjiä varten valmistuu myös sauna, joka on mitoitettu noin kuudelle henkilölle, kertoi työmaan vastaava mestari Henri Pulkka Rakennusliike Tommolasta.

Ulkoaltaan vedenpinnan taso on suurinpiirtein samalla korkeudella kuin uimahallin sisäpuolen altaissakin. Ulkoaltaalle kuljetaan vain uimahallin kautta. Altaan uintisyvyys on 120 senttiä.

Ulkoallastyömaan vastaava mestari Henri Pulkka (vas.) Rakennusliike Tommolasta tutkailee uimahallin paikoitussuunnitelmaa halliyhtiön hallituksen puheenjohtajan Aki Oksasen kanssa.

Aki Oksanen sanoi, että sauna ja poreallas tulevat ympärivuotiseen käyttöön.

– Ulkoaltaan käytöstä rajataan pois sydäntalven kylmimmät kuukaudet, silloin veden lämmityskustannukset olisivat kohtuuttoman isot. Kylmävesialtaana ulkoallas voisi toimia vaikka ympärivuotisestikin, mutta käyttöajoista  päättää ja vastaa Haminan liikuntatoimi, sanoi Oksanen.

Työmaamestari Pulkka sanoi, että ulkoallasalueen reunoille tuleva näkösuoja rakennetaan puusta.

– Työmaana tämä on ollut normaalia perusrakentamista. Kadulta tai naapurin terassiravintolasta ei altaalle tule näköyhteyttä.

– Ulkoallas saa myös siirrettävän peitteen, joka estää veden roskaantumisen kovilla tuulilla ja myös öisin. Sydäntalven pakkasilla allas suojataan ja tyhjennetään, sanoi Oksanen.

Haminan uimahallin ulko- ja porealtaan sekä saunan rakentamisen kokonaiskustannus on noin 1 miljoona euroa.

– Hankkeelle on myönnetty valtion liikuntapaikka-avustuksena 190 000 euroa, joten rakennuttajan Linnoituksen Uimahalli Oy:n osuudeksi jää reilu 800 000 euroa, ynnäsi Oksanen.

Teräksinen uima-allas lasketaan näiden rakenteiden varaan yhtenä toimituksena elokuun puolivälin tienoilla.