Koulutielle lähdettiin Haminassa keskiviikkona 11.8.

Koulut aloittivat toimintansa Haminassakin lähiopetuksena.

– Iloisella mielellä aloitimme, oli todella mukava palata tuttuun työyhteisöön, sanoi Pappilansalmen koulun rehtori Suvi Takkinen.

Lähiopetuksen olkapään takana väijyy kuitenkin määräys etäopetukseen joutumisesta. Sitä ei halua koulussa mikään osapuoli.

– Tämä on jo kolmas lukuvuosi, jossa opiskellaan koronan paineissa. Tilanteen pahenemisen varalle meilläkin on oltava varasuunnitelma, mutta lähiopetuksessa jatkaminen on kuitenkin selkeä lähtökohta. Meidän on kuunneltava Kymsoten ohjeistuksia, sanoi rehtori Takkinen.

Haminan kouluissa sovelletaan maskipakkoa. Se ei kaikkia miellyttänyt.

– Maskipakko ei todellakaan riemastuta etenkään, kun pakko ulottuu myös välitunneille. Koulutyön aloittaminen on muuten ihan kiva juttu, luonnehtii opettaja Jaana Suikkanen.

Läheskään kaikilla opettajilla ja varhaiskasvatuksen väellä ei ole vielä rokotuksia. Etäopetukseen palaamista Suikkanen pitää vihoviimeisenä vaihtoehtona.

– Oppilaita on mahdoton pitää erillään, vaikka siihen ohjeistuksilla pyritäänkin. Sen teemme, mitä voimme.

Koronarokotuksia tulisi Lukiolaisten liiton mukaan tarjota lukioissa matalalla kynnyksellä ilman ajanvarausta, jolloin voitaisiin rokotekattavuutta nostaa ja samalla turvattaisiin lähiopetus. Halukkuus rokotuksiin voitiin todeta oitis, kun Kymsote avasi koululaisille walk in -rokotuspisteet Kotkassa ja Kouvolassa: rokotettavia oli heti jonoksi asti.

Walk in -rokotuspisteistä rokotteen voi käydä hakemassa ilman ajanvarausta, lukiolaisten tapauksessa esimerkiksi välitunnilla tai hyppytunnilla. Haminan lukiolaisille se ei vain ole mahdollista. Lukiolaisten Liiton mukaan rokotteen ottamisen tulisi olla myös hyväksyttävä syy olla poissa oppitunnilta.