Syntipukin tekijäkaartia vas. Kalle Pylvänäinen, Jane Kääriäinen, Minna Koskela ja Ville Keskilä.

Kesäteatteri saapuu tänään Haminaan, kun Hamina Bastionissa alkaa 12 esityksen tiivis tuotantokausi Agapetuksen klassikolla Syntipukki. Tarjolla on siis hulvatonta kotimaista komediaa, esityksen ohjaa Mikko Kivinen.

Romanttinen komedia Syntipukki kirjoitettiin jo 1930 luvulla. Silloin ei ollut tietoakaan tulossaolevasta maailmansodasta ja senvuoksi näytelmä tarjoaa lämpöistä tunnelmaa, herkullista huumoria ja roihuavaa rakkautta sekä mainiota musiikkia kyytipoikana.

Komedia rakentuu omasta maitokaupasta haaveilevasta miehestä, joka työskentelee tavaratalossa syntipukkina. Hänen harteilleen kasataan syyt muiden tekemistä virheistä, häneen vihaiset asiakkaat voivat purkaa kiukkunsa. Soppaa sotkevat ihmissuhteiden koukerot, yllättäen leiskahtava lempi ja värikkääksi paljastuvan työyhteisön nokkimisjärjestyksen säännöt.

Ohjaaja Mikko Kivinen kertoo olevansa nyt jo ties monettako kertaa Syntipukkia tekemässä.

– Ensimmäisen taisin tehdä Ouluun, sitten Riihimäelle. Haminaan tulen Rauman suunnalta, jossa teimme Leevi and the Leavingsin teksteihin perustuvat musiikkijutun Mitä kuuluu Marjaleena.

– Raumalla yleisö arpoi aluksi, tullako kesäteatteriin vai ei. Kun juttu alkoi vetämään, saimme täyttöasteeksi jopa 97 %.

Kivinen lupaa pyyhkiä pölyt 1930-luvun tekstistä parhaat asiat säilyttäen. Vanhasta komediaklassikosta on tehty myös kaksi elokuvaa.

– 1930-luvulla maailma oli ihan erilainen, ei sitä voi suoraan tuoda tähän päivään. Ihmiset olivat silloinkin samanlaisia, vain käyttäytymiskoodit ovat muuttuneet, arvioi ohjaaja Kivinen.

Näytelmän rooleissa nähdään itse Kivisen lisäksi tv:n Kotikadusta tuttu Ville Keskilä ja Kumman kaa -ohjelmasta tuttu Minna Koskela. Mukana ovat myös Jane Kääriäinen ja Kalle Pylvänäinen.

Hamina Bastionia Kivinen kehuu loistopaikkana.

– Tilaa on vaikka viiden metrin turvaväleille. 900 hengelle tämä on mitoitettu, vajaa puolet otamme sisään.

Kalenteriin merkitty 12 esitystä ja vauhti on huima, sillä viimeistä viedään jo 28.8. Pääsyliput myy Lippu.fi.