Haminan talousalueen uutislehti

Hevoset Bastioniin jälleen 2022

Haminan kaupunki suunnittelee ensi kesäksi tapahtumaviikkoa, joka rakennetaan hevosten ympärille.

Haminan kaupunki suunnittelee ensi kesäksi tapahtumaviikkoa, joka rakennetaan hevosten ympärille. Siihen löytyy historiasta vahvat perusteet, sillä Hamina on perinteinen maaseutukaupunki, jossa hevosilla on ollut arjessa merkittävä rooli.

Haminan varuskunnassa oli enimmillään yli 100 hevosta, joista varuskunta luopui vasta 1970-luvulla.

Hevoset Bastionissa on tapahtumaviikon työnimi. Hevosia Bastionin miljöössä on nähty ennenkin. Hamina Bastioni Horse Festival järjestettiin Bastionissa parittomina vuosina viisi kertaa, ensimmäinen kerta oli vuonna 2003.

Toistaiseksi viimeinen Horse Festival vieraili Haminassa 2011. Tukijoiden saaminen kansainväliseen tapahtumaan Haminaan oli lopulta liian vaikeaa eikä Haminan kaupungin tukikaan ollut tapahtuman järjestäjätahon Tom Gordin – Kenneth Wreden odotusten tasolla.

Kansainvälinen hevostapahtuma on yksi osa Hamina Bastionin historiaa. Kolmepäiväinen tapahtuma alkoi suomenhevosten ja ponien tapahtumilla ja monille nuorille harrastajille kisaaminen Bastionin telttakatoksen alla oli huikea kokemus.

Kaksi viimeistä tapahtumapäivää ratsastettiin kansainvälisellä huipputasolla ja 2005 tapahtumassa Suomi yllättäen voitti tavoitellun Nations cupin.

Hevosurheilu kattaa monia lajeja, joista suomalaisille ravit, koulu- ja esteratsastus ovat tutuimpia.

Taidokkaiden ratsastajiemme lisäksi Suomi on kunnostautunut myös hevoskasvatusmaana, sillä erityisesti suomenhevoset ja FWB-rotu ovat erittäin suosittuja harraste- ja kilparatsuja ja ovat olleet voitokkaita myös kansainvälisillä radoilla.

Hevosten rooli ja merkitys on ollut mittaamattoman tärkeä Suomen itsenäisyyden historiassa niin kotitalouksissa kuin sotatantereilla. Nykyään käytön painopiste on harrastuspuolella.

Kansainvälistä huipputapahtumaa Haminaan tuskin haikaillaan, sillä Horse Shown tasoisen tapahtuman kustannukset ovat nopeasti 500 000 euroa.

Nyt on syytä olla realisti ja järjestää tapahtuma, joka aidosti kunnioittaa hevosta. Yhteistyökumppanikseen Hamina on saanut parhaan mahdollisen eli Harjun oppimiskeskuksen.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus