Haminan talousalueen uutislehti

Renesanssitalon historia on osa Haminankin historiaa

Vallikatu 6:n sisäpihan ilme on viimeistelty ja hyvinhoidettu.

Haminan Vallikadulla sijaitseva tyylipuhdas renesanssitalo ihastuttaa ohikulkijoita. Haminalaisten puheissa 130-vuotiaalla talolla on monta nimeä. Puhutaan Paulofin talosta, Yrjösen, Pakkalan ja Tiaisen talosta, jolla nimellä talo lienee tunnetuin.

Juhlavuoden kunniaksi talon monivaiheinen historia on nyt painettu kirjaksi. Urakan otti omakustanteena helmikuussa 2020 taloon miehensä Paavon kanssa muuttanut Marja Manninen, Ylen palveluksesta eläköityneitä toimittajia molemmat.

– Nikkarityylinen talo kuuluu selvästi Haminan arvotaloihin, vaikka sijaitsikin  ympyräasemakaava-alueen ulkopuolella. Talon rakennuttajaksi paljastui kaupunginviskaali Frans Wikberg, rakennusvuodeksi 1891, kertoo Manninen.

Mannisen mielenkiinto talon historiaan heräsi hänen saatua käsiinsä jätesäkillisen vanhoja papereita, jotka olivat löytyneet talon ullakolta remontista, joka alkoi 1998. Oli hallinnollisia asiakirjoja, Karjalan Puun papereita ja yksityisiä kirjeitä.

– Tarkkoja tietoja talon historiasta ei ollut talon asukkailla eikä muillakaan. Avun sain sitten veljeltäni Seppo Sipulta. Filosofian tohtorina hänellä oli laaja kokemus sukututkimuksesta ja hän selvitti talon varhaiset vaiheet vuoteen 1920 saakka.

Vallikadun renesanssilinna on komeimmillaan, kun talo sai uuden katon.

Mannisen salapoliisityö jatkui palovakuutusasiakirjoja ja vuoden 1922 jälkeisiä henkikirjoja sekä lainhuutoja penkomalla Mikkelin maakunta-arkistossa ja Helsingin kansallisarkistossa.

Talon historiaan kuuluneita asukkaita on noin 400, nimet löytyvät kirjan henkilöhakemistosta.

Asuinneliöitä taloon tuli noin 400, pari vuotta myöhemmin 1893 taloon liitettiin Eerikinkadun puolella ollut pienempi asuinrakennus, joka nosti neliömäärän noin 500 m2:een.

Talon historiaa Marja Manninen avaa myös nykyisten asukkaiden kautta, sillä heillä oli keskeinen rooli talon peruskorjauksessa kolmisenkymmentä vuotta sitten.

Asunto-osakeyhtiö Tintintupa perustettiin heti, kun rapistunut talo ja tontit olivat siirtyneet Haminan kaupungilta Rakennusliike Toikka & Kni Oy:lle. Tintinkulma siirtyi 1990-luvun lopulla Polarille ja asunto-osakeyhtiön koko osakekanta myytiin Simo Rikkiselle ja Markku Loposelle.

Uudet omistajat aloittivat remontin välittömästi. Kun talossa oli enimmillään asunut yli 15 perhettä, remontissa taloon tuli neljä asuinhuoneistoa.

Vuonna 2000 A-asunnon omistajiksi tulivat Arto ja Maija Naakka ja 2002 osakkaiksi tulivat Markku ja Mirja Haapanen.

Seuraavan kerran asunto-osakeyhtiössä tehtiin kauppoja vasta 2020, kun Marja ja Paavo Manninen muuttivat taloon. Toukokuussa Marja Rikkinen myi osakkeensa Jouni ja Marjo Pelkoselle

– Kirjani Talo Vallikadulla ei ole tieteellinen teos. Itselleni kirjan kirjoittaminen on ollut kotikaupunkini historian oppitunti ja nyt ymmärrän paremmin, miksi Haminasta on tullut se, mitä kaupunki tänään on, sanoo Marja Manninen.

Marja Manninen esittelee kirjoittamaansa arvorakennuksen historiikkia.
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli