Mietin tässä lähipäivinä pitkään, miksi pian alkavat opinnot alalla, jota rakastan, stressaavat minua enemmän kuin kesällä työt, joista en pitänyt ja missä päivän palkka määräytyi oman suoriutumisen perusteella. Molemmat ovat stressaavia, mutta miten olen nauttinut olostani enemmän sellaisen asian ääressä, josta en pidä?

Syynä on yksinkertaisesti ihmisten kanssa kasvotusten oleminen ja mahdollisuus jakaa pienimmätkin kuulumiset tauolla puhelimen selaamisen tai yksinäisyyden sijaan.

Osalla alkavat syksyllä opinnot täysin tai osittain lähiopetuksessa. Minulla ei ole näin ihana tilanne, vaan kaikki opiskelu on Zoomin välityksellä tapahtuvaa itsenäisen työskentelyn ohella. Tämä johtuu siitä, että lähiluennoilla saa olla vain 50 opiskelijaa ja alallani yhteiskuntatutkimuksessa on jokaisella vuosikurssilla noin 100 opiskelijaa, joten lähiopetus on meille mahdottomuus.

Siis vieläkään en pääse näkemään kanssaopiskelijoitani ja tutustumaan heihin paremmin, vaan saan nauttia tietokoneen näytön tuijottamisesta ja yksin asioiden ymmärtämisestä. Samaan aikaan niiden alojen opiskelijat, joihin otetaan vähemmän vuosittain opiskelijoita sisään, pääsevät nauttimaan lähiopetuksesta ja kanssaopiskelijoidensa seurasta.

Olen tästä kateellinen. Enkä edes sivuaineopinnoissani pääse nauttimaan ihmisten seurasta, sillä luennoilla on osallistujia yli 300…

Luulinkin kesällä, että parempi jaksamiseni johtui hyvästä aurinkoisesta säästä, ja siitä, ettei tarvinnut stressata esseiden ja muiden palautusten deadlineista. Mutta syynä olivatkin ne muutamat ihmiset, joita näin töissä päivittäin.

Kesätyö itsessään oli todella stressaavaa, mutta vertaistuen saaminen muilta työkavereilta auttoi jaksamaan. Opiskelukin varmasti stressaisi vähemmän, jos olisi mahdollisuus luentojen välissä jakaa ajatuksia kanssaopiskelijoiden kanssa.

Olen pohtinut sitäkin, että olenko oikeasti vain tyhmä, kun opinnot tuntuvat vaikeilta. Voi olla, mutta luultavimmin syy piilee, siinä etten jaksa kaikkea yksin. Kukapa jaksaisikaan! Ei siis olekaan ihme, että niin moni opiskelijoista on sairaslomalla tai keskeyttänyt opinnot oman jaksamisensa takia.

Mimi Korjus

Kirjoittaja on haminalainen opiskelija.