Haminan talousalueen uutislehti

Rinteen valinta ja ero

Haminan kuntapolitiikan arki järkkyi viime viikolla, kun kaupunginhallituksen tuore puheenjohtaja Ari Rinne (ps) ilmoitti eroavansa tehtävästään.

Haminan kuntapolitiikan arki järkkyi viime viikolla, kun kaupunginhallituksen tuore puheenjohtaja Ari Rinne (ps) ilmoitti eroavansa tehtävästään. Takana oli reilut kaksi viikkoa ja kaksi kokousta puheenjohtajana. Perusteluikseen hän ilmoitti perhesyyt sekä vaativan työn sairaalalääkärinä.

Perustelut on helppo hyväksyä. Sitä on vaikea käsittää, miksi kuntavaalit Haminassa voittanut Perussuomalaiset nosti tehtävään kiireisen osastonylilääkärin! Valintoja olisi voinut ajatella etukäteenkin.

Puolueessa piti olla tieto kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden valtavasta työmäärästä. Tietoa Raatihuoneella odottavista haasteista yritettiin tarjota Rinteelle ja myös muille Perussuomalaisten johtohenkilöille.

Valtuustoryhmä teki valintansa puhtaasti vaalituloksen perusteella ja Rinnehän sai vaaleissa kirkkaasti suurimman äänimäärän.

Kuntavaaleissa ei äänestetä henkilöitä mihinkään erityiseen tehtävään. Tärkeimmät tehtävät odottavat parhaiten vaaleissa menestyneiden puolueiden edustajia ja kunnissa henkilövalinnat tehdään valtuustoryhmien sisällä.

Ehkäpä vain Perussuomalaisille oli yllättävää työmäärä, joka kaupunginhallituksen puheenjohtajaa odottaa. Se tuntuu kummalliselta, sillä puolueella on ollut edustajansa kaupunginhallituksessa jo kahden vaalikauden ajan ja asiakokonaisuuksien laajuus on ollut tiedossa.

Kaupunginhallituksessa yksi puheenjohtajan keskeisistä tehtävistä on osallistua tiiviisti kaupunginjohtajan rinnalla päätettäviksi tulevien asioiden valmisteluun. Käytännössä se merkitsee viikoittain lukuisia palavereita kaupunginjohtajan ja muiden johtavien virkamiesten kanssa sekä jatkuvaa tavoitettavuutta eri viestintävälinein moneen eri suuntaan.

Kaupunginvaltuusto käsitteli puheenjohtajiston osa-aikaista palkkausta muutama vuosi sitten. Kotkassa kaupunginhallituksen puheenjohtajan tehtävä on kokopäivätyö noin 4 800 euron kuukausipalkalla juuri tehtävien laajuuden vuoksi.

Haminan valtuustossa mm. Perussuomalaiset vastustivat osa-aikaisenkin kuukausipalkan myöntämistä tehtäviin valituille työtehtävien laajuutta vähätellen.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajauus kuuluu vaalituloksen perusteella Perussuomalaisille. Vaalien ääniharavan työntäminen tehtävään johti kummalliseen näytelmään, johon haetaan nyt syyllisiä muistakin puolueista. Eduksi tämä ei Haminalle ole.

Kh:n puheenjohtajuuden voi hoitaa kunnialla työelämässä oleva perheellinenkin. Sen osoitti edellisellä vaalikaudella nuijaa heiluttanut Titta Erkkilä, kahden kouluikäisen äiti.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus