Haminan talousalueen uutislehti

Lähiruokapäivänä lounaaksi villisikaa

Tuula Ahola toivottaa kaikki tervetulleeksi Latopirttiin riistalounaalle.

Valtakunnallisena Lähiruokapäivänä Aholafarmin Latopirtin riistalounaalla on tarjolla villiyrteillä maustettua ylikypsää villisikaa.

Aholafarm on Tuula ja Jukka Aholan maatilamatkailuun keskittynyt perheyritys Haminan Kitulassa. Idyllinen Latopirtti on 1900-luvun alkupuolella rakennettu heinälato, jossa tilan historia ja nykyaika kohtaavat.

– Pääosa raaka-aineista tulee omalta tilalta ja lähimetsistä sekä maakunnan muista yrityksistä. Riistalounaalla tarjottava villisikakin on kasvatettu omassa kylässä Kaituan Kennelissä, jossa siat ruokitaan viljalla ja heinällä. Teollista rehua eläimille ei anneta, Aholafarmin emäntä Tuula Ahola kertoo.

Tuula Ahola myös tekee kaikki tarjottavat itse. Latopirtti on tullut jo monille tutuksi sunnuntain lähilounaista ja aikaisempina vuosina järjestetyiltä Osta tilalta -päiviltä.

– Sunnuntain lähilounaat käynnistyvät taas syksyllä entiseen tapaan joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina ja ruokalista on vaihtuva. Tänä syksynä rinnalle tulee myös joka kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina tarjottavat lounaat, joista joka toisena sunnuntaina on riistalounas ja joka toisena karjalaista ruokaa Alli-tädin perintöä vaalien. Riistalounaalla voi olla myös hirveä, Tuula Ahola vinkkaa.

– Meille lähiruoka ja lähilounaat tarkoittavat sitä, että kaikki raaka-aineet oikeasti tulevat läheltä, Ahola selventää.

Valtakunnallista Lähiruokapäivää vietetään lauantaina 11. syyskuuta ja lounaalle tulee ilmoittautua viimeistään edeltävänä torstaina 9.9. kello 18 mennessä.

– Koronapandemian vuoksi kattauksia on kolme, niistä ensimmäinen kello 12. Kuhunkin kattaukseen otamme ruokailijoita enintään 16. Ilmoittautumisen yhteydessä sovimme, mihin kattaukseen  kukin osallistuu, Tuula Ahola korostaa.

Yhteystiedot löytyvät Aholafarmin kotisivuilta.

– Myös syksyllä käynnistyville sunnuntailounaille tulee aina ilmoittautua, Tuula Ahola muistuttaa.

Valtakunnallinen Lähiruokapäivä tunnettiin ennen Osta tilalta -päivänä. Nimi muutettiin siitä syystä, että tempaukseen saataisiin paljon erilaisia maaseudun osaajia kuten puutarhureita, yrttien kasvattajia, hillon tekijöitä.

Kuka tahansa voi esimerkiksi pystyttää päiväksi kahvilan tai ravintolan. Yksin tai yhdessä naapurin kanssa. Mukaan toivotaan myös matkailuyrityksiä.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli