Haminan talousalueen uutislehti

Pandemia hiipumassa

Covid-19 eli koronapandemia on järkyttänyt elämäämme keväästä 2020 lähtien eli noin puolentoista vuoden ajan, mutta nyt on vihdoin näkyvissä rajoitusten purkamista.

Covid-19 eli koronapandemia on järkyttänyt elämäämme keväästä 2020 lähtien eli noin puolentoista vuoden ajan, mutta nyt on vihdoin näkyvissä rajoitusten purkamista.

Vaikeasti ennustettava sairaus nostatti aluksi jopa paniikkia, kun missään ei ollut tietoa nopeasti levinneen sairauden oikeista hoitomenetelmistä. Rokotteen kehittäminen alkoi välittömästi ja tänä vuonna ensimmäiset rokotevalmisteet tulivat käyttöön.

Pandemian aiheuttamia kuolemia on rekisteröity maailmalla jo noin 4,5 miljoonaa. Kuolemantapauksia on USA:ssa 660 000, mutta Brasilia on kannoilla. Maille on yhteistä niiden presidenttien vähättelevä suhtautuminen koko pandemiaan.

Ruotsissa kuolemia on kirjattu yli 14 500, mutta Suomessa tapauksia on vain reilu 1 000.

Koronan medioissa saama julkisuus on ollut ainutlaatuista, kun pääuutisaiheet ovat päivittäin sivunneet koronaa. Meillä Suomessa koronaohjeita karanteeneineen on välillä tiukennettu, välillä löysätty, mutta lienemme nyt voiton puolella.

Tilanteemme on helpottunut rokotuskattavuuden parantumisen vuoksi. Terveysviranomaisten mukaan rokotuskattavuuden noustua 70 %:iin suurin osa rajoituksista voidaan poistaa ja kun on menty yli 80 %:n, poistuvat kaikki rajoitukset.

Pandemia ja siitä seuranneet rajoitukset ja karanteenit ovat olleet monille meistä rankka painolasti. Sukulaisvierailut ovat jääneet valtaosalla kokonaan pois, yhteyksissä sukulaisiin ja ystäviin on jouduttu turvaamaan eri viestintävälineisiin.

Koulunkäynnissä on jouduttu etäopiskeluun, jonka monet lapset ja nuoret ovat kokeneet henkisesti hyvin rasittavana. Työelämä on jatkunut yllättävän normaalina, kun monilla aloilla on siirrytty notkeasti etätöihin. Etäopiskelut ja -työt on mahdollistanut kehittynyt tiedonvälitystekniikka, johon kunnissa panostetaan nykyisin entistä enemmän.

Viime viikolla pääministeri Marin esiintyi pitkästä aikaa maskittomana. Hän loi esimerkillään uskoa siihen, että rajoituksia voidaan vähitellen poistaa.

Haminassa pääministerin viesti otettiin helpottuneena vastaan ja kaupungin syksyinen Valojen yöt -tapahtuma keräsikin ennätysyleisön, kun ihmiset pääsivät tapaamaan tuttaviaan vapaammin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide