Haminan talousalueen uutislehti

Tähtikatu sai uudet tähtensä

Tähtikadun tähdet on kiinnitetty Raatihuoneentorin sisäkehälle. Uudet tähdet heijastettiin Valojen yössä myös Raatihuoneen seinälle, asialla AK Soundin ammattilaiset. (Kuva: Vesa Kangasmäki)

Haminan Tähtikatu sai Valojen yön tunnelmissa neljä uutta tähteä. Tähtensä saivat taidemaalari Magnus Enckell, taiteilija Tamara Aladin sekä Reserviupseerikoulu ja Keisarillisen Suomen Kadettikoulu.

Kaksi vuotta sitten julkistettiin neljä ensimmäistä, joiden ikuiset tähdet kiinnitettiin Raatihuoneentorin sisäkehän Tähtikadulle. Tähtikadun ideanahan on, että Haminan ja Vehkalahden alueella syntyneet tai pitkään vaikuttaneet merkkihenkilöt saavat vuorotellen omat, ”ikuiset” tähtensä.

Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä avasi Tähtikadun juhlallisuudet.

Ensimmäisinä tähdet saivat taidemaalari Hugo Simberg, keihäänheittäjä, olympiavoittaja Tapio Korjus, kirjailija Helvi Hämäläinen ja sotilas, Mannerheimristin ritari Einar Schadewitz.

Kaupunginjohtaja Hannu Muhonen valitsi uudet Tähtikadun tähdet kuten teki myös kaksi vuotta sitten.

– Kaksi vuotta sitten ehdotuksia Tähtikadun tähdiksi tuli noin 143. Valinnanvaraa oli. Edelleenkin saa, ja suorastaan pitää ehdottaa uusia tähden saajia. Hänen tulisi olla merkittävä kulttuurin, urheilun, tieteen, sivistyksen, liike-elämän tai sotilaskulttuurin alalla koko Suomelle tai jopa kansainvälisesti, sanoi avauspuheenvuorossaan Haminan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä.

– Uusia tähtiä julkaistaan vuoden tai kahden välein, kunnes koko Raatihuoneen sisäkehä on kertomus Haminan historiasta, sillä Tähtikadun tarkoituksena on tuoda merkkihenkilöiden tarinat tutuiksi niin paikallisille kuin matkailijoillekin.

Paljastettuja tähtiä oli neljä. Taidemaalari Magnus Enckell syntyi Haminassa 9.11.1870 ja kuoli Tukholmassa 26.11.1925.

– Enckell oli vuosisadan vaihteen Suomen taiteen kultakauden keskeisimpiä taiteilijoita ja yksi merkittävimmistä symbolismin edustajista. Palkittu taitelijamme oli myös Suomen taideakatemian jäsen ja Suomen taitelijaseuran puheenjohtaja vuosina 1915-1918, sanoi tilaisuuden juontanut Lassi Ikäheimo valinnan perusteluissa.

Taiteilija Tamara Aladin on hyvin haminalaisten muistissa, kun hänen töitään oli näyttävästi esillä viime kesän näyttelyssä Tanelinkulmassa. Kaksi ja puoli vuotta sitten kuollut Aladin oli syntynyt 1932.

– Tamara Aladin oli aikanaan suomalaisen lasitaiteen keskeisimpiä muotoilijoita erityisesti käyttölasin puolella. Hänen tunnetuimpia töitään olivat Koralli-sarja sekä Kehrä-maljakko.

Keisarillisen Suomen Kadettikoulun historia alkoi jo 1821 päättyen vuoteen 1903. Haminassa toiminut sotilaiden sisäoppilaitos valmisti upseereita keisarillisen Venäjän armeijaan. Koulun perustamisesta on tasan 200 vuotta.

Itsenäisen Suomen Reserviupseerikoulu jatkoi katkoksen jälkeen siitä, mihin Kadettikoulu lopetti, sillä Reserviupseerikoulu perustettiin 1.4.1920.

Nykyisin Maasotakoulun alaisena yksikkönä toimivalla Reserviupseerikoululla on valtava merkitys suomalaisena johtajakouluna sekä myös Haminan kaupungin elinvoiman ylläpitäjänä.

Tähtikadun tähtien paljastamista juhlisti Kaartin soittokunnan fanfaariryhmä.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Lue myös