Kesä 2020 oli ensimmäinen koronakesämme. Haminassa jouduttiin peruuttamaan useita suurtapahtumia, kuten Hamina Tattoo ja RUK:n 100-vuotisjuhlallisuudet.

Ennakkoon arveltiin, että kesästä tulisi matkailun vinkkelistä kaikkien aikojen kehnoin, mutta näin ei käynyt. Toki Haminakin menetti ulkomaalaiset turistinsa, mutta sitäkin enemmän oli liikkeellä kotimaisia matkailijoita.

Majoitusalan yritysten yöpymisluvut takoivat ennätyksiä.

Sama tahti jatkui kuluneena kesänäkin ja myös pohjat kesälle olivat samat: Hamina Tattoo kuten muutkin suurtapahtumat ja konsertit peruuntuivat.

Matkailun näkymät kesään 2022 ovat nyt erilaiset. Koronan helpotettua odotuksissa on myös ulkomaalaisia turisteja. Kun suomalainen turisti on vihdoin löytänyt kotimaansa monipuolisen matkailutarjonnan, nyt luotetaan edelleen kotimaisen tarjonnan vetovoimaan.

Matkailun kehittämisen kannalta kokonaan uuden resurssin Haminalle tuo elokuussa työnsä matkailupäällikkönä aloittanut Marika Auvinen. Alan ammattilaisena hän osaa ohjeistaa alaa ja tiedostaa sudenkuopat, joihin yrittäjät voivat langeta.

Haminassa on kuluneen vuoden aikana tapahtunut matkailussa merkittäviä parannuksia. Oolanninpuisto on saatu rakenteiltaan lähes valmiiksi ja viimeistelyä kasvillisuuden osalta on odotettava joitakin vuosia.

Tervasaaren alueen kohentumisen perustana on uusien laitureitten valmistuminen. Ravintolatoimintaan on löytynyt uusi vaihde eikä mikään estä kehityksen jatkumista.

Tervasaari on myös liikuntapaikka veneilyn lisäksi. Skeittiramppi on palvellut nuoria harrastajia jo muutaman vuoden ajan ja nyt Tervasaaren perukoille Rampsinkariin on valmistunut myös kaksi padel-kenttää.

Matkailupalveluihin panostavia yrityksiä on muuallakin Haminassa ja kaikilla on omanlaiset tuotteensa. Verkostoituminen on alan trendi, sillä päästään parhaaseen tulokseen.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja