Haminan talousalueen uutislehti

Kriha täydentää Wanhan Veteraanin kokonaisuutta

Wanhan Veteraanin toiminnanjohtajana eversti evp Vesa Kangasmäki esitteli avajaisten vieraille Veteraanin näyttelyä. Vasemmalla Haminan tuore matkailupäällikkö Marika Auvinen takanaan Kaartin jääkäri Oona Myöhänen sekä evltn evp Veijo Rantala.

Haminassa sijaitseva rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanha Veteraani on saanut kesän kuluessa pihalleen toiminnallisen kriisinhallintatukikohdan eli Krihan, joka on rakennettu kriisinhallintaoperaatioissa käytettyyn tapaan kuljetuskonteista.

Tukikohdassa on majoitustilat 40 hengelle, sauna, pesutilat sekä 40 henkeä vetävä messiravintola.

Rauhanturvakeskuksen maamerkkinä komeilee valkoinen, YK-tunnuksin varustettu miehistönkuljetusvaunu Pasi, joka on nimetty maailmalla tunnetuimman suomalaisen rauhanturvaajan, kenraali Ensio Siilasvuon mukaan.

Wanha Veteraani, suomalaisesta rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan historiasta kertova museo avattiin elokuun alussa 2018. Rauhanturvaajien kriisinhallintatukikohdalla täydentynyt pihapiiri on nyt valmis, avajaisia vietettiin viime viikolla.

Pekka Siilasvuo oli mielissään Haminaan valmistuneesta rauhanturvaajien perinteitä kunnioittavasta kokonaisuudesta. – Itse olin kolme eri kertaa rauhanturvakomennuksilla, Libanonissa kahdesti ja kerran Irak/Iranissa. Sukumme perinteitä jatkaa veljeni poika, joka on parhaillaan rauhanturvaamistehtävissä, kertoi Siilasvuo isänsä mukaan nimetyn Ensio-Pasin vierellä.

– Perinnekeskus ja RUK-museo muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden. Oikeastaan tämä ”museokatumme” alkaa jo Raatihuoneentorilta, Haminan rauhan muistomerkiltä jatkuen kaupunginmuseon kautta tänne. Puoleen kilometriin mahtuu reilusti yli kaksisataa vuotta sotilaskaupunki Haminan historiaa, sanoi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Titta Erkkilä avajaisissa.

Suomen Rauhanturvaajaliittoon kuuluu 32 yhdistystä sekä soittokunta. Vuonna 1968 perustettuun liittoon kuuluu nykyisin n. 6000 jäsentä. Jäsenistöä yhdistää yhteinen kokemus palveluksesta sotatoimi- ja konfliktialueilla eri kriisipesäkkeissä isänmaan ja rauhan puolesta.

– Wanha Veteraani toimii Suomen ainoana rauhanturvaamisen ja kriisinhallinnan museona ja on siten erittäin tärkeä paikka Rauhanturvaajaliitolle. Se edustaa perinteen ylläpitoa parhaimmillaan ja edistää myös muita tavoitteitamme, sanoi Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja, kenraali Mauri Koskela, joka oli mukana avajaisissa videoyhteyden välityksellä.

Kriisinhallintatukikohdan pihamaalle on sijoitettu Puolustusvoimilta ”eläköitynyt” miehistönkuljetusvaunu Pasi, joka on nimetty maineikkaimman rauhanturvaajamme Ensio Siilsavuon mukaan.

Jo Wanhan Veteraanin perustamisvaiheessa oli ajatus laajentaa perinnekeskusta pihaan rakennettavalla toiminnallisella kriisinhallintatukikohdalla, joka olisi paitsi näyttelyesine myös majoitustila näyttelyvieraille.

– Valmistuttuaan tukikohdan sauna ja messiravintola toimivat samalla museokahvilana antaen lisäksi oivat tilat mille tahansa ryhmälle järjestää kokoontuminen rauhanturva- ja sotilasmiljöössä, sanoi Wanhaa Veteraania hallinnoivan Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n puheenjohtaja eversti evp Markku Hutka.

Tukikohdan majoitushuoneet eivät ihan korkeinta hotellitasoa ole, mutta uni kyllä maistuu.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli