Viime viikolla 23.9. vietettiin bi-näkyvyyden päivää, mikä on tärkeää, sillä biseksuaalisuus jää usein näkymättömiin. Biseksuaalisuus tarkoittaa, että henkilö tuntee vetoa oman sukupuolensa lisäksi toista sukupuolta kohtaan.

Biseksuaalisuus ei ole sama asia kuin panseksuaalisuus, vaikka nämä seksuaalisuudet ovat osittain päällekkäisiä. Ero ei ole välttämättä kaikille selkeä, mutta yksilöille jotka identifioivat itsensä jompaan kumpaan kategoriaan, eronteko on tärkeä; panseksuaali kokee kiinnostusta kaikkia sosiaalisia sukupuolia kohtaan, eikä kiinnostuksen kohteen sukupuolella ole hänelle merkitystä.

Näkymättömiin jäävällä biseksuaalisuudella tarkoitan, että biseksuaalisuus ei näy ulkopuolisille esimerkiksi parisuhteen kautta. Henkilö helposti luokitellaan joko homoksi tai heteroksi riippuen siitä, kenen kanssa on.

Biseksuaalisuus on oma seksuaalisuutensa, eikä mikään vaihe tai päättämättömyys homouden ja heterouden välillä, eikä myöskään sitä, että olisi puoliksi homo. Eli biseksuaali nainen ei muutu maagisesti heteroksi ollessaan suhteessa miehen kanssa. Hän on silti biseksuaali, vaikka olisi ollut vain yhden sukupuolen edustajien kanssa yhdessä.

Vain henkilö itse voi määrittää oman seksuaalisuutensa. Suurin ennakkoluulo biseksuaalisuudesta onkin se, että oletetaan että kiinnostus olisi jakautunut tasan 50% miehiä kohtaan ja 50% naisia kohtaan. Jako voi olla mitä vain, vaikka 99% ja 1%, eikä tämä ”vähentäisi” henkilön biseksuaalisuutta ollenkaan.

Biseksuaalisuus koetaan myös turhan ennakkoluuloisesti uhkana parisuhteessa, sillä ”onhan potentiaalisia kilpailijoita enemmän”. Biseksuaalisuus ei tarkoita sitä, että automaattisesti olisi pettäjä. Jopa sateenkaaripiireissä on huono asenne biseksuaaleja kohtaan; osa lesboista näkee bi-naiset ällöttävinä, sillä he ovat olleet miehen kanssa. Osa myös luulee, että biseksuaalisuus syrjisi trans-ihmisiä, jos kokee vetoa vain kahteen sukupuoleen.

”Etuna” biseksuaalisuudessa on kuitenkin se, että voi näyttäytyä päällepäin heterona, jolloin välttyy siltä vihalta, mitä sateenkaari-ihmiset joiltakin ääliöiltä saavat.

Olen itsekin bi, yllätys! Jos mietit, että ”No enhän mä tunne ketään biseksuaalia”, mistä voit olla varma? Helposti olettaa, että ihminen on homo tai hetero eikä tule ajatelleeksi, että toinen voisi hyvinkin olla bi, eikä ole vain tuonut sitä ilmi.

Biseksuaalisuus jää harmillisesti aina homouden ja heterouden varjoon, minkä takia olisi suotavaa tuoda eri seksuaalisuuksia pois varjoista ihmisten tietoisuuteen ennakkoluulojen ja -oletusten välttämiseksi.

Mimi Korjus

Kirjoittaja on haminalainen opiskelija.