Haminan talousalueen uutislehti

Lämpöpumpuilla mukavuutta ja lämmitykseen edullisuutta

Kylmähuolto Miikkulaisen ekspertit Tatu Väänänen (vas.) ja Jukka Miikkulainen sekä yrityksen kiinteistön lämmittämisestä viisi vuotta vastannut NIBE ilma-vesilämpöpumppu.

Lämpöpumppuala on nouseva ala, jonka näkymät ovat hyvät. Lämpöpumppu tuo avun niin kuumaan kuin kylmäänkin, mutta pumppua havittelevan on tarkasti tiedostettava, millainen pumppu parhaiten sopii juuri hänen tarpeisiinsa. Oikeilla valinnoilla lämpö on edullisinta.

24 vuotta toiminut kotkalainen Kylmähuolto Miikkulainen vastaa asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin. Yrityksen omistaja Jukka Miikkulainen aloitti alalla jo 1988, yrittäjäksi hän ryhtyi 1996.

– Työllistämme kahdeksan kylmäalan ammattilaista ja töitä olisi tarjolla heti vaikka kahdelle osaajalle, sanoo Miikkulainen.

Viime kesä oli helteinen. Tuskaansa helpottamaan moni halusi lämpöpumpun ja tilaukset ruuhkauttivat Kylmähuolto Miikkulaisen tilauskirjat.

– Edelliskesänä 2020 tilatut laitteet asensimme ajoissa ennen helteitä, mutta kesäkuuman tilausten toimitukset venyivät syksyyn, niitä teemme yhä koko ajan.

Tatu Väänänen on Miikkulaisen klaanissa lämpöpumppujen moniosaaja. Kaikki talon tilaukset kulkevat hänen kauttaan. Oikean ratkaisun etsiminen asiakkaan tarpeeseen on keskeisen tärkeää:

– Omakotitalon saneerauskohteessa, jossa pyritään pois öljylämmityksestä, sopivin ratkaisu on useimmiten ilma-vesilämpöpumppu, joka hyödyntää nimensä mukaisesti ulkoilman lämpöenergiaa, siis ilmaan varastoitunutta energiaa. Veteen siirrettynä energia käyttää hyödykseen talon valmista vesikiertoista lämmitysjärjestelmää.

– Ilma-vesilämpöpumput ovat koko kiinteistön energiatehokkaita lämmitysjärjestelmiä, jotka tuottavat kiinteistöön myös lämpimän veden. Järjestelmän sisäinen sähkövastus tuottaa tarvittavan lisälämmön, jotta kovillakin pakkasilla talo saadaan lämmitettyä.

Toisin kuin maalämpöpumpussa, ilma-vesilämpöpumpussa ei tarvita tontille tehtäviä porauksia tai kaivauksia. Väänänen sanookin, että ilma-vesilämpöpumppu on ohittanut kysynnässä maalämmön.

– Maalämpö säästää sähköenergiassa jonkin verran, mutta se on vastaavasti huomattavasti kalliimpi investointina. Suurten kiinteistöjen tarpeisiin maalämpö soveltuu usein parhaiten. Valinnat ja ratkaisut on tehtävä aina tapauskohtaisesti, painottaa Väänänen.

Uudisrakennuksissa ratkaisuvaihtoehtoja on enemmän.

– Uusiin kohteisiin on tarjolla järjestelmä, joka hyödyntää myös poistoilman lämmön. Silloin asennettavaksi tulee vain yksi laite, joka hoitaa lämmityksen, vedenlämmityksen ja ilmanvaihdon.

Tatu Väänänen sanoo, että lämmitysratkaisuissa kannattaa luottaa kokemukseen. Kun ratkaisuvaihtoehtoja käydään läpi, alan ammattilaisen kokemus astuu peliin.

– Kiistaton valttimme on myös alan tasokkaimmat laiteratkaisut, ilma-vesilämpöpumpuissa ja maalämpöpumpuissa turvaamme ­NIBEn ja Boschin laitteisiin. Ilmalämpöpumpuissa valintamme on alan tekninen johtaja Toshiba.

Jukka Miikkulainen sanoo, että yrityksellä on vankka asema koko Kaakkois-Suomen alueella.

– Asiakkaiden kanssa teemme aina ratkaisukeskeistä työtä. Toinen leipälajimme on yritysten kylmälaitteiden huolto, josta tulee noin 40 % koko liikevaihdostamme, sanoo Miikkulainen.

Lämpöpumppu kuuluu yhä useamman asunnon mukavuusvarustuksiin. Kerrostaloissa laitetta käytetään lähinnä vain viilennykseen, koska lämmityksestä huolehtii keskuslämmitys.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli