Haminan talousalueen uutislehti

Suomen lipun aukio saa muotonsa

Suomen lipun aukion muutostyöt ovat käynnissä.

Suomen lipun aukion muutostyöt ovat käynnissä. Suunnitelmat aukion kehittämiseen ovat syntyneet asukaspalautteiden myötä ja tavoitteena on rakentaa aukiosta tasokas miljöö suurlipulle.

Haminalaiset ovat seuranneet suurlipun ja 100-metrisen lipputankonsa tarinaa jo kolmen vuoden ajan. Välillä henkeä pidätellen, välillä ylpeinä ja tyytyväisinä.

Kaupunki on saanut suurlipustaan yllättävän suurta julkisuutta, vaikka suuri osa kaupunkilaisista leimasi koko hankkeen kaikkien aikojen farssiksi. Irvistely oli avointa erityisesti Kotkassa.

Vuodet ovat muuttaneen kaupunkilaisten suhtautumisen suurlippuun ja suurin joukoin ovat lippua käyneet hämmästelemässä myös kotkalaiset sekä matkailijat  eri puolilta Suomea.

Syksyllä 2018 rummutus facebookissa oli kuumimmillaan, kun suurlipun kustannuksen kipusivat 450 000 eurosta ylös ja ylös päätyen lopulta 670 000 euroon.

Pilkka hankkeen puolesta äänestäneitä kaupunginvaltuutettuja kohtaan oli avointa, kun kuuden perävaunullisen rekan letka kurvasi Sibeliuskadun kentälle 26.10.2018.

Valtuustossa oli hankkeen vastustajiksi vihkiytyneitä valtuutettuja, jotka vaativat ja saivatkin aikataulut venymään.

Lukuisten tarkastusten jälkeen Pietarissa valmistetun lipputangon todettiin kuitenkin täyttävän reippaasti länsimaisetkin turvallisuusnormit ja juhannuksena 2019 lipputanko sai väliaikaisen luvan, lopullinen lupa tuli joulukuussa 2019.

Suomen lipun aukion rakentaminen viimeistelee koko komeuden, jonka juurella lienee otettu enemmän selfiekuvia kuin missään muualla Haminassa eikä lipun ihailijoiden virta ole katkeamassa.

Lipputangon juurelle rakentuu parhaillaan Haminan ympyräasemakaavan mukainen kivetty alue ja lippu liittyy saumattomasti Tervasaaren kautta Haminan kaupunkirantoja kiertävään rantareitistöön.

Kaupunkilaisilta saatujen ideoiden pohjalta suurlipun aukiolle tulee istutuksia ja graniittisia reunakiveyksiä viimeistelemään kokonaisuutta, kunnes suurlipun aukio on vihdoin vuodenvaihteeseen mennessä valmis.

Viimeisteltynä ja maisemoituna Suomen lipun aukio ottaa väistämättä paikkansa Haminan johtavien matkailunähtävyyksien joukossa.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus