Haminan talousalueen uutislehti

Luontopolku huipensi vanhustenviikon Haminassa

Grillimakkara ja kuuma mehu maistuivat luontopolun jälkeen: Sirpa Piilola (vas.) ja Leena Kaukiainen.

Ikääntyneillä ihmisillä on vahva luontoyhteys ja ymmärrys luonnon monimuotoisuudesta, sillä luonnolla on suuri merkitys heidän hyvinvointiin.

Ihmisen vanhetessa aistitoiminnot hidastuvat ja ympäristön havainnointi vaikeutuu, mutta luonnossa monet iäkkäät ihmiset kokevat kuitenkin rauhoittuvansa ja ajatustensa kirkastuvan.

Haminassa vietettiin viime viikolla Vanhustenviikkoa ja yksi viikon kohokohdista oli liikuntapäivä Tarmolassa teemalla Säpinäseniorit – liikuntaa ja luontopolkua. Tapahtuma veti valloittavaan syyssäähän noin 120 senioria.

Haminalainen Sirpa Piilola oli yksi reippaista, reilun 2 km:n mittainen luontopolku ei ollut liikunnallisesti hänelle haaste, mutta luontopolun rastien kysymykset tuottivat päänvaivaa.

– Kysymyksiä oli maan ja taivaan väliltä. Joihinkin tiesimme vastauksen muttei kaikkiin, kertoi parinsa Leena Kaukiaisen kanssa luontopolun läpäissyt Piilola.

– Lenkkeilemme yhdessä ja käyn ahkerasti alueen onkikilpailuissa. Pihatyöt pitävät liikkeellä jatkuvasti.

Ensimmäisinä luontopolun rasteille läksivät Ari Lekander (vas.) ja Jyrki Upero.

Leena Kaukiainen lisäsi omaan liikuntasettiinsä myös vesijumpan:

– Linnoituksen uimahalli tarjoaa siihen hienot puitteet. Ruissalon uusitussa liikuntahallissa pääsemme venyttelemään jäseniämme tatamijumpassa, valisti Kaukiainen.

Tapahtuman järjestelyistä päävastuullinen oli Haminan liikuntapalvelut. Ohjelman organisoinut liikunnanohjaaja Mika Soidinsalo luonnehti päivää täysosumaksi.

– Luontopolulla oli sopivasti haastetta. Rastipisteillä pareilla oli sopivasti aikaa hengähtää ihailemaan metsiin hiipivää ruskaa. Rasteille lähdettiin pareittain ja neljällä parilla oli oikeat vastaukset yhdeksään kysymykseen, kertoi Soidinsalo.

– Luonnolla on suuri merkitys erityisesti iäkkäiden hyvinvointiin. Aistitoiminnot hidastuvat ja ympäristön havainnointi vaikeutuu, mutta luonnossa monet iäkkäät ihmiset kokevat kuitenkin rauhoittuvansa ja ajatustensa kirkastuvan.

Soidinsalo uskoo, että tapahtumasta jäi hyvä mieli ihan kaikille.

– Tässä tapahtumassa kysyntä ja tarjonta kohtasivat aidosti!

Vanhustenviikkoa on vietetty Suomessa vuosittain vuodesta 1954 alkaen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimi Vanhustenviikon suojelijana.

Pyry Liikkanen vastasi vanhustenviikon luontopäivän tapahtumassa makkaranpaistosta.
TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli