YIT:n talohankkeelle Haminan Ruori on varattu tontti Kubbenkadun merenpuoleisestä päästä. Vasemmalla jo toteutunut vuokratalo, oikealla suunnitteluasteella oleva Haminan Ruori (luonnoskuva).

18-vuotias Eedit Mankinen on onnellinen haminalaisnuori. Ovi aikuisuuteen avautui, kun hän muutti avopuolisonsa kanssa ensimmäiseen asuntoonsa, Kubbenkatu 3:n uuteen vuokrataloon.

– Siskoltani sain vinkin tästä talosta ja käynnistin heti asunnonhakuprojektin, kertoo Eedit.

Ennen muuttoaan Ekamissa opiskeleva Eedit asui perheensä talossa Kellonsoittajankadulla.

– Muuttoani vauhditti myös se, että perheemme talo myytiin. Vuokra-asunnon saaminen tuli minulle juuri oikeaan aikaan.

Mankisen talo Kellonsoittajankadulla tunnettiin nimellä Siskola, sillä perheeseen kuului vanhempien ohella viisi siskosta, Eedit on heistä toiseksi nuorin.

– Nyt porukat ovat muuttaneet talosta ja mukana heitä seurasi vain nuorin siskoni Aava. Me muut olemme jo muuttaneet omillemme.

Oman huushollin pystyttämiseen ja arjen pyörittämiseen Eedit on saanut tukea ja opastusta äidiltään ja vanhemmilta siskoiltaan.

– Ruokapuoli on nyt omalla vastuullamme, samoin siivoaminen. Rahankäytössä on Eerika-siskoni antanut ilmaisia vinkkejä.

– Muuttomme on niin tuore juttu, että kodin sisustaminen on vielä vaiheessa. Tilaa meillä on 46 m2, pienten tilojen järkevä käyttäminen tarvitsee kyllä luovia ratkaisuja, miettii Eedit.

Talomme sijainti on erinomainen aivan keskustan tuntumassa eikä maisemissakaan ole valittamista, juttelee Eedit loikoillen 4:nnessä kerroksessa sijaitsevan asuntonsa parvekkeella.

Taloon riitti tulijoita, liiketila vielä vapaana

Kubbenkatu 3:n asukasvalinnat tehtiin 222 hakijan joukosta.

– Muutot on tehty joitakin asuntoja lukuunottamatta. Olemme saaneet talosta paljon myönteistä palautetta, sanoo Hamina Asuntojen toimitusjohtaja Kati Kolari.

Uusi vuokratalo kiinnostaa myös Haminan ulkopuolella:

– Taloon ovat tutustuneet delegaatiot niin Kotkasta kuin Kouvolastakin. Tilaa täällä olisi vielä toisellekin vuokratalolle, sen osoitti myös tämän talon hakemusten tulva.

Tyhjillään Kubbenkatu 3:ssa on noin 50 m2:n liiketila.

– Ensin kaavailimme siihen talon asukkaiden harrastustilaa, mutta sellainen on jo saunaosastolla. Katutasossa omalla sisäänkäynnillä varustettu esteetön liiketila sopii monenlaiseen tarkoitukseen ja myös pienet muutostyöt ovat mahdollisia, lupaa Kolari.

Kun Haminan kaupunginvaltuusto päätti uuden vuokratalon rakentamisesta, päätös ei ollut lainkaan yksimielinen. Epäilijät arvelivat, että talon 37 asuntoa täyttyvät kaupungin muista vuokrakohteista siirtyvillä asukkailla.

– Näin ei käynyt, sillä vain viiteen asuntoon asukkaat muuttivat kaupungin muista kohteista.

Kolari arvioi, että valmistunut uusi vuokratalo voi olla kohde, joka saa rakentajat kiinnostumaan Tervasaaren mahdollisuuksista laajemminkin.

– Uudisrakentamista tarvitaan, sillä se lisää myös kaupungin elinvoimaa. Keskustakohteilla on erityistä vetovoimaa.

Hamina Asuntojen toimitusjohtaja Kati Kolari pitää uuden vuokratalokohteen rakentamista ehdottoman oikeana ratkaisuna.

Kovaa imua Tervasaarelle

Tervasaasen Kubbenkadulle on vastikään valmistunu 5-kerroksinen kaupungin vuokratalo. Pian on alkamassa myös kadun toiseen päähän suunniteltu YIT:n vapaanrahan talokohde.

As Oy Haminan Ruorin  5-kerroksisessa talossa on 27 asuntoa, joista peräti 23 asunnosta on tehty ennakkovaraus.

Marko Lehtinen YIT:n kiinteistö- ja hankekehityksestä on tyytyväinen tilanteeseen:

– Kun ennakkomarkkinoinnin tilanne on tuota luokkaa, se merkitsee yleensä sitä, että rakentamiseen ryhtymisessä ei vitkastella, sanoi Lehtinen.

Myös Haminan muutosjohtaja Simo Kaksonen on hyvillään Tervasaaren rakentamisen uusista näkymistä.

– Jo vuokratalon kysynnän vahvuus yllätti, mutta YIT:n kohteen ennakkomarkkinointi lupaa paljon. Tervasaaren rakentamisesta ovat kiinnostuneet muutamat muutkin yritykset.

Haminassa on ollut vuosien tauko uudisrakentamisessa, mutta nyt on valoa näkyvissä.

– Merellinen Tervasaari on ainutlaatuinen kohde aivan ydinkeskustan läheisyydessä. Kysyntää ei ainakaan hillitse Tervasaareen valmistuva Oolanninpuisto, arvioi Kaksonen.

Viidennen kerroksen saunaosaston käytävästä avautuu näkymä Suomen suurlipulle.