Haminan talousalueen uutislehti

Ekamin ”hiekkalaatikko” avaa ovia teknologian opiskeluun

Eemeli Korhonen ohjelmoimassa pikku robotteja opettaja Maija Laitisen ohjauksessa.

Sandbox Hamina on uusi teknologian oppimistila Ekamin Haminan kampuksella.

Sandboxissa pääsee tutustumaan monenlaiseen teknologiseen välineistöön, kuten VR/AR-laitteisiin, 3D-tulostimiin ja -skannereihin, Lego-robotteihin sekä vaikka korttitietokoneisiin. Tila palvelee alueen kouluja, yrityksiä, asukkaita ja kaikkia aiheesta kiinnostuneita.

Sandbox ei ole nimensä mukainen hiekkalaatikko, vaan osa Technology play­ground for future jobs -hankkeen tulosta, jota on kehitetty Euroopan sosiaalirahaston ja Googlen tuella.  Sandbox on tuore juttu, vasta tänä vuonna aikaansaatu oppimisympäristö, jota pääsevät käyttämään Ekamin oppilaat ja henkilökunta.

– Myös alueen eri koulut ja yritykset ovat tervetulleita tutustumiskäynnille. Parhaita päiviä vierailuihin ovat maanantai, tiistai ja torstai, koska silloin paikalla ovat digitutorit, sanoi Niklas Paasalo Sandboxia esitellessään.

Sandboxissa vierailulle saapuvan koululuokan opetushenkilökunta perehtyy ensin Sanboxin opetustilaan ja sen laitteistoon. Sen jälkeen tulevat mukaan oppilaat.

– Vierasryhmän opettajilta ei vaadita osaamista laitteiston kanssa, vaan sitä varten Sandboxissa on digi­tutoreita, jotka ohjaavat ja opastavat vieraita.

Sandboxissa pääsee tutustumaan monenlaisiin teknologisiin välineisiin, ja tila palvelee alueen kouluja, yrityksiä, asukkaita ja kaikkia aiheesta kiinnostuneita, valisti Paasalo.

– Meillä on käytettävissä myös useita VR-laseja (Oculus Quest2 ja Rift S). Nämä on kytketty immersiiviseen tilaan, jonka avulla saadaan uusi erilainen oppimiskokemus. Opiskelija pääsee hyppäämään punasolujen mukaan verenkiertoon tai seikkailemaan lentäen ympäri maailmaa.

– Tarjolla on erilaisia sovelluksia erilaisiin käyttötarkoituksiin. Myös pelejä on tarjolla kokeiltavaksi näillä laitteilla.

Yksi kiinnostavimmista Sandboxin opetusvälineistä on Matterport 3D-tila­skanneri, jolla on mahdollista 3D-skannata erilaisia tiloja, kuten luokkahuoneita ja opetus­ympäristöjä.

– Yksi oiva käyttömahdollisuus voisi olla asunnonvälittäjillä. Kuvatusta ympäristöstä muodostuu kolmiulotteinen tila, jossa useat kuvat linkittyvät yhdeksi kokonaisuudeksi. Kamera mahdollistaa jopa eri kerroksissa kuvaamisen, mikäli portaat kuvataan myös samaan kuvasarjaan, selvitti Paasalo.

– Oppilaitoksen ulkopuolisille tarjoamme mahdollisuutta lainata ja hyödyntää kameraa ja tiloista saadaan tilapäisesti jaettua julkisesti ympäristöjä.

Ekamin Sandbox avaa ovia tietotekniikan, robotiikan ja automaation mielekkääseen oppimiseen. Sandboxissa vieraillut Ekamin sähköautomaatioasentajien 3. vuosikurssi saa Sanboxissa ohjausta laitteiden ohjelmointiin.

– Ehdottomasti kiinnostavaa ja mielenkiintoista. Täältä valmistuvilla ei ole huolta työpaikan löytymisestä, jutteli keväällä linjalta sähköautomaatioasentajaksi valmistuva Eemeli Korhonen.

Samoja tuntemuksia on ryhmän opettajalla Maija Laitisella.

– Opetustyö on parhaimmillaan silloin, kun koko kaarti on aidosti innostunut aiheesta ja täällä Sandboxissa näin on. Tämä on oivallinen lisä opetukseen kehittäen monella tavalla loogista ajattelukykyä, sanoi Laitinen.

Niklas Paasalo esittelee tilaskanneria, jolla on moninaisia käyttömahdollisuuksia esimerkiksi asuntokaupassa.
TATTOO jättijako 6.5.-toistaiseksi
Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli