Haminan talousalueen uutislehti

Huumeongelma ei hellitä Haminassa

Hannah Honkanen (vas.) ja Silvia Jurvansuu esittelivat Haminan huumeongelmaan pureutuvaa tutkimusta.

Hamina oli nuorten huumekokeilujen valtakunnallisessa kärjessä THL:n kouluterveyskyselyssä neljä vuotta sitten. Tämä hätkähdytti haminalaisia ja käynnisti myös kehittämishankkeen, jolla halutaan löytää ratkaisuja suunnan kääntämiseksi.

Viime viikolla julkistettiin Haminan nuorille tehdyn Yhdessä vahvempina -kyselyn tulokset

– Yhdessä vahvempina -hankkeen suunnittelussa on ollut mukana nuoria, joilla on omakohtaisia kokemuksia huumeista ja myös niistä johtuneista ongelmista, kertoi hankkeen vetäjä Hannah Honkanen Raittiusseura Jaspiksessa, joka hallinnoi hanketta AVI:lta saadun rahoituksen turvin.

– Nuorten mielestä on tärkeää päästä keskustelemaan sellaisten henkilöiden kanssa, joilla on oma huumetausta, mutta jotka ovat päässeet eroon aineista. Toinen tärkeä asia nuorten mielestä oli yökahvila ja muu valvottu toiminta viikonloppuiltaisin, jolloin nuoret muutoin altistuvat herkästi päihteille.

Yhdessä vahvempina -hankkeessa haluttiin kuulla nuorten ääntä vieläkin tarkemmin ja viime keväänä tehtiin laaja päihdekysely haminalaisille nuorille. Vastaajia oli kaikkiaan 758.

– Nuorten avoimet vastaukset kertoivat korona-aikaan lisääntyneestä ahdistuneisuudesta ja monenlaisista huolista liittyen omaan tai kavereiden päihteidenkäyttöön, kertoi Honkanen.

Suora sitaatti erään nuoren vastauksesta kertoo paljon: Kannabiksen käyttö on yleistynyt Haminassa todella paljon. Melkein jokainen kaverini käyttää sitä viikoittain ja jotkut jopa päivittäin. Korona-aikaan kaverit ovat alkaneet polttelemaan kannabista alkoholin juomisen sijaan.

Yhdessä vahvempina -hanketta on toteutettu yhteistyössä toisten nuorisotyötä tekevien tahojen kanssa.

Mukana ovat kaupungin hyvinvointi- ja nuorisopalvelut, Ohjaamo, Ekamin Haminan kampuksen ja lukion kuraattorit, Haminan seurakunta sekä Sininauha ry ja Kakspy ry. Lisäksi kehittämisessä on ollut mukana nuoria ja kokemusasiantuntijoita.

Hankkeen esittämät toimet nuorison tukemiseksi ovat jo vauhdissa. Hankerahoituksella on järjestetty kahdeksan kuukautta kestänyt kokemusasiantuntijakoulutus huumetaustaisille haminalaisille, joilla on halu toimia nuorten vertaistukena.

– Hankerahan avulla koulutettuja kokemusasiantuntijoita on nyt neljä, mutta ensi vuodeksi suunnitellaan jo uutta koulutusta, valistaa Honkanen.

Joulukuun alkuun suunnitellaan myös vanhempainiltaa, jossa on kokeneempia kokemusasiantuntijoita ja muita nuorten kanssa työtä tekeviä keskustelemassa vanhempien kanssa nuorten päihteidenkäytöstä.

– Moni vanhempi saattaa ajatella, että onneksi oma lapsi ei kokeile tai käytä mitään huumeita. Kuitenkin Haminassa on paljon nuoria, jotka käyttävät huumeita säännöllisesti ja useita satoja nuoria, jotka kokeilevat tai käyttävät satunnaisesti. Asia siis koskettaa jollakin tapa meitä kaikkia, Honkanen muistuttaa.

– Olemme myös kokoamassa yhteen vapaaehtoisia, jotka haluavat tulla kehittelemään nuorten toivomaa viikonlopputoimintaa yhdessä nuorten ja nuorisotoimijoiden kanssa.

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli