Ensi viikonloppuna vietetään halloweenia, joka on hiljalleen rantautunut yhdysvaltalaisessa muodossaan Suomeen. En ole koskaan innostunut halloweenista, enkä ymmärrä kunnolla edes sen pointtia, mutta tämä varmaan johtuu vain siitä, etten ole koskaan sitä itse viettänyt.

Ymmärrän kyllä halloweenin teeman olevan kauhu, hirviöt, kurpitsat jne. ja taustan olevan kristinuskon ja kelttiläisen kulttuurin juhlissa, mutta miksi sitä vietetään nykyään? Huvin vuoksi? Siksi, että kaikki voivat pukeutua bileissä samaan asuun, sillä sama teema trendaa puvuissa? Tuntuu vain jotenkin oudolta ajatella, että ihmiset laittavat isojakin summia rahaa koristeisiin, asuihin ja makeisiin potentiaalisesti vain yhden viikonlopun ajaksi. Ja halloweenkarkit ovat yleensä vain halpoja karkkeja käärittynä teeman mukaiseen pakkaukseen, jolloin niistä voi pyytää isompaa summaa. Toki näin on pääsiäismunissa ja muissa sesonkimakeisissakin. Ihan turhaa kulutusta ja rahan tuhlaamista mielestäni.

Toinen, mitä en ymmärrä halloweenissa ollenkaan, on ovelta ovelle kiertely, missä lapset pukeutuvat pelottaviin asuihin ja kysyvät karkki vai kepponen. Jos karkkia ei tule, niin tehdään kepponen. Onneksi tämä on saanut vain vähän jalansijaa Suomessa, sillä voin vain kuvitella minkälaisia kepposia voisi joukon viisaammille tulla mieleen illan hämärässä ja sokerihumalassa; omaisuuden rikkomista, talojen töhrimistä.

Tämä on kuin virpomisen ilkeä sisarus, sillä halloweenina ei tapahdu vaihtokauppaa koristellusta oksasta karkkiin vaan uhkaillaan hirviöpuvuissa, että jos ei tule karkkia niin käy huonosti.

Lapsena minua jopa harmitti, ettei meillä ollut tapana viettää halloweenia. Istuin halloweenin kunniaksi aina hirviönaamari lähipikkumetsän kivellä, kylmällä, pimeällä ja yleensä tihkusateessa siihen ikään asti kunnes se tuntui typerältä ja turhalta. En edes pidä kauhusta ja kurpitsa on mielestäni pahaa.

Mutta halloween oli se juttu ystävieni keskuudessa, joten pakotin itseni juhlimaan halloweenia edes jotenkin. En kiellä ketään nauttimasta halloweenista, itse en vain sitä ymmärrä. Pelkään muutenkin pimeää, niin halloweenina saa olla varovainen, ettei säikähdä lasta luurankopuvussa illalla kauppaan mennessä.

Pieniä lapsia voi myös mahdollisesti pelottaa halloweenin kauhuteema, joten halloween ei edes ole koko perheen juhla.

Mimi Korjus

Kirjoittaja on haminalainen opiskelija.