Kotkan akkumateriaalitehdas eteni ja otti merkittävän loikan eteenpäin, kun Suomen Malmijalostus Oy julkisti hankkeensa seuraavan vaiheen. Kumppaniksi tulee kiinalainen Beijing Easpring Material Technology Co Ltd. Osapuolet jatkavat yhteistyössä hankkeen toteuttamista ja tehtaan investoinnin kokonaisarvo on 500 000 euroa.

Myös Haminan akkumateriaalitehdashankkeen kansainvälisenä kumppanina toimii kiinalainen teknologiayhtiö CNGR Advanced Material Co Ltd, ja myös Haminan hanke etenee suunnitelmien mukaan.

Hankkeet Kotkassa ja Haminassa tukevat Suomen akkustrategian tavoitteita ja osoittavat, että Suomessa on hyvät edellytykset laajalla rintamalla kehittää akkutuotannon arvoketjun kaikkia eri osia. Hankkeet vievät samalla maamme koko akkuklusteria eteenpäin mahdollistaen osaltaan EU:n ilmastotavoitteiden saavuttamisen edellytyksiä. Samalla hanke vahvistaa sekä Suomen että Kotkan-Haminan seudun asemaa kansainvälisillä akkuklusterimarkkinoilla.

Vireillä Suomessa on useita muitakin akkuteollisuuden hankkeita. Suomen Malminjalostuksen Vaasaan sijoittuvan akkumateriaalitehtaan yhteistyökumppani on brittiläinen Johnson Mathey. Basfin ja Fortumin tehtaat sijoittuvat Harjavaltaan, samoin Norilsk Nickelin akkukemikaalitehdas. Litiumkaivos on Kaustisella ja sen jalostamo tulee Kokkolaan Harjavaltaan.

Sähköautojen nopea yleistyminen on akkumateriaaliteollisuuden takana. Sähköautojen mukana akkumarkkina kasvaa kymmenillä prosenteilla vuodessa ja teollisuuden on pysyttävä mukana akkujen kehittämisessä ja valmistamisessa.

Haminan ja Kotkan seudulle akkumateriaalitehtaiden tulo tuo kiistatta merkittävän piristysruiskeen pelkästään teollisuuteen syntyvien noin 400 työpaikan muodossa. Nyt seudulla odotetaan jo kuumeisesti hankkeiden seuraavaa vaihetta.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja