Suurlipun aukion kiveys paljastuu koko komeudessaan vasta ilmakuvassa. (Kuva: Ilmakuvaus Jarno Koivula)

Haminan suurlipun aukion kiveys on valmistumassa. Kiveyksellä tavoitellaan Haminan asemakaavan muotoa ja kivetyksen on tehnyt alihankintana Desman Oy. Itse aukion pääurakasta vastaa Sakki Oy.

– Viime viikolla aukiolla tehtiin kiveyksen viimeisiä töitä. Päätimme viime vaiheessa, että saumaukset tehdään kovettuvalla saumaushiekalla, joka estää tehokkaasti kiveysten reunimmaisten osien liikkumisen ulospäin, sanoo kaupungininsinööri Ari Lonka.

Aukion kokonaisurakan arvo on 218 000 euroa, johon kiveysten lisäsaumaaminen tuo hieman lisää.

– Kivityöt ovat aukion näkyvin työ, mutta Lepikönranta-kadulle on rakennettu myös uusi bussipysäkki. Rantareitin rakentaminen valaistuksineen on oma hankkeensa, sille hintaa on tullut vajaa 50 000 euroa.

Kiveys saumataan hiekan lisäksi polymeerihiekalla, joka estää tehokkaasti kasvuston nousemisen kivien väleistä. Reunimmaisten kivien saumauksia kovettuvalla saumaushiekalla tekee Desmanin työporukka.

Ajatus aukion kiveyksestä saatiin vuosi sitten tehdystä kansalaiskyselystä ja idean jalosti Haminan kaupunginarkkitehti Milla Koskivirta.

Aukiolle rakennettiin myös sähkö- ja vesivalmiudet mahdollisesti rakennettavalle kioskille. Kioski toimisi myös vieraitten opastuspisteenä ja rakennukseen on tehtävissä myös wc-tila. Rakennus vaatii kuitenkin esimerkiksi asemakaavamuutoksen.

Ihan pelkäksi kivimaisemaksi suurlipun aukio ei jää. Kansalaisten esittämien ideoiden mukaan aukiolle tulee myös joitakin kivisiä lepotuoleja sekä myös istutuksia.

Suuraukion kenttä pysyy kivituhkapinnalla. Kentälle on varaus esimerkiksi perinteiselle sirkuksen vierailulle.

Kansalaiset ovat ihmetelleet sitä, että suurlippu ei ole liehunut salossaan yli viikkoon. Syynä ovat olleet juuri salon juurelle sijoittuneet kivityöt, joiden vuoksia suurlipun nosto- ja laskuoperaatiot ovat olleet mahdottomia.

Suurlipun aukion töiden valmistuttua lippukin liehuu!