Haminan talousalueen uutislehti

Kymsoten laskuille on aina maksaja

Kymsoten kunnilla on vain huonoja vaihtoehtoja laatiessaan ensi vuoden talousarvioita.

Kymsoten kunnilla on vain huonoja vaihtoehtoja laatiessaan ensi vuoden talousarvioita. Ahdinkoon kunnat on saattanut juuri Kymsote, eli Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä, joka aloitti toimintansa vajaa kolme vuotta sitten tehtävänään järjestää ja tuottaa kaikille maakunnan asukkaille yhdenvertaiset ja helposti saavutettavat sote-palvelut.

Palvelujen maksut lankeavat kunnille vielä tänä ja ensi vuonna. Ongelmaksi ovat nousseet rajusti kohonneet kuntien maksuosuudet, jotka järisyttivät kuntien ensi vuoden talousarvioitten tekoa. Jos kunnat eivät ole valmiita maksamaan korotettuja kuntaosuuksiaan, Kymsote on puolestaan ilmoittanut hakevansa vastaavasti säästöjä supistamalla palvelujaan.

Osuuksien paisuminen on jo johtanut ensi vuoden veronkorotuksiin niin Virolahdella kuin myös Miehikkälässä. Kotka päätyi maanantaina samaan ratkaisuun nostaen veroprosenttiaan 0,5 yksiköllä 22:een. Ennen tiistain iltapäivän valtuuston kokousta Hamina näytti vielä pysyvän nykyisissä veroprosenteissaan, jolloin tuloveroprosentti säilyisi 21:ssä.

Palveluiden karsiminen on kunnille niin piinallinen asia, että olisiko siltikin järkevämpää maksaa osuuksista reilumpi summa? Se päätös helpottaisi elämää jatkossa, sillä tämän ja ensi vuoden kuntaosuuksista syntyy laskennallinen taso valtiolta vuodesta 2023 alkaen tuleville hyvinvointialueen budjeteille.

Jos kuntaosuuksia nyt taistellaan pienemmiksi, se näkyy kaikkien asukkaiden sotepalveluiden rahoituksen määrässä tulevina vuosina.

Hyvinvointialueen laadukkaat ja monipuoliset palvelut voidaan parhaiten turvata panostamalla Kymsoten palveluihin tässä ja nyt. Kun rahoitus siirtyy 2023 valtion vastuulle, silloin hyöty on mitattavissa ulos.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus

Previous slide
Next slide