Haminan talousalueen uutislehti

Pääsikö sisko sahalle töihin? – teollisuusmuistot talteen

Luhdan ompelimo oli merkittävä työllistäjä Haminassa. Sen toiminta lakkasi 1990-luvun lopulla. – Kuvassa tehtaanjohtaja Juha Solaja (oik.) esittelee tehtaan toimintaa vieraille. (Kuva Haminan kaupunginmuseot)

Muistatko vielä sadetakkitehtaan Ruotsinkylässä? Millaista oli työskennellä Luhdan ompelimossa? Olitko sahalla särmääjänä, tai lemppaamassa tavaraa satamassa? Miltä tuntui astua portista, kun Summan tehdas aloitti toimintansa, tai kun se viimeisen kerran sulki ovensa? Onko sinulla lapsuudesta muistoja, miltä tuntui tulla koulun jälkeen tyhjään kotiin kun vanhemmat olivat vielä työvuorossa tehtaalla.

Kymenlaakson museot, Haminan kaupungin museot, Miehikkälän museotoimi, Verlan tehdasmuseo ja Poikilo keräävät muistitietoa alueen teollisesta toiminnasta Kerro meille -hankkeella.

Suurten metsäteollisuuslaitosten varjossa on Haminassa, Vehkalahdella, Virolahdella ja Miehikkälässä ollut paljon muutakin teollista toimintaa. Edellä mainittujen lisäksi esimerkiksi veneenrakennusta, lasitehtaita, konepajoja, myllyjä ja suksitehtaita. Tehdas voi olla pieni muutaman henkilön verstas tai satoja henkilöitä työllistävä tuotantolaitos. Museoita kiinnostavat kaikenlaiset kosketuspinnat alueen teollisuuteen, olit ehkä työntekijä, yrittäjä, tai joku perheestäsi oli, tai olet kuullut perimätietona tarinoita.

Muistojen keräys on käynnissä internetissä enää marraskuun loppuun. Kyselylomake löytyy osoitteesta www.kerromeille.net. Haminan kaupungin museoille voi sen jälkeenkin lähettää muistoja postittamalla ne osoitteeseen Kirkkokatu 1 B, 49400 Hamina tai sähköpostitse museonjohtaja Paula Koukille, paula.kouki@hamina.fi. Museonjohtajaan kannattaa olla yhteydessä myös, jos sinulla on aiheesta valokuvia tai muuta aineistoa, mitä haluaisit luovuttaa museoiden käyttöön.

Muistoja eivät ole ainoastaan vuosien ja vuosikymmenien takaiset asiat; kiinnostavia ja arvokkaita ovat myös tuoreet muistot, jotka kertovat tästä ajasta ja auttavat hahmottamaan ajassa tapahtuneita muutoksia. Jaetut muistot rakentavat yhteistä muistiamme ja alueellista identiteettiä.

Suntion veneveistämöstä kehittyi 1950-luvulta lähtien Vehkalahden suurimpia veistämöitä. Nopea laajentuminen johtui paljolti Yhdysvaltojen avautuneista vientimarkkinoista. (Kuva Haminan kaupunginmuseot)

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli