Viikonloppuna Wallion talo herätti Haminassa suurta ihastusta. Somessa talon valmistuneelle remontille suositeltiin Vuoden kulttuuriteko -palkintoa!

Mittava remontti Haminan vanhimmassa kerrostalossa on valmistumassa. Satamakatu 7:ssa sijaitseva Asunto-osakeyhtiö Wallion talo valmistui vuonna 1929, mutta aluksi talo tunnettiin nimellä Kuokan talo. Vuonna 1931 talo rekisteröitiin patentti- ja rekisterihallituksen kirjoihin virallisella nimellään.

Rakennuksen rakennutti virojokelainen liikemies Aleksanteri Kuokka, niinpä talon nimeksi vakiintui Kuokan talo. Talon suunnitteli ensin kaksi kerroksiseksi vuonna 1928 viipurilainen arkkitehti Jalmari Lankinen, mutta suunnitelmat muutettiin heti kolmikerroksiseksi. Viipurissa syntynyt Lankinen oli hyvin tuottelias arkkitehti, jonka suunnittelemia taloja on edelleen Viipurissa.

Satamakadun varrelle valmistuneen talon asuntoja annettiin vuokralle ja vuokraustoiminta jatkui myös vuoden 1948 osakkeiden myynnin jälkeen. 1950-luvun loppuun mennessä kaikki osakkeet olivat yksityisten omistuksessa.

Talon legendaarisiin asukkaisiin kuului rehtori Hilda Myyryläinen. Hän toimi sotiin saakka Koiviston yhteiskoulun rehtorina Karjalan Kannaksella siirtyen sitten koulun mukana Haminaan Hamina-Koiviston yhteiskoulun rehtoriksi. Haminasta hän muutti 1953 Virolahdelle valmistuneeseen uuteen yhteiskouluun. As Oy Wallion talon hallituksen puheenjohtajana Myyryläinen toimi 19 vuoden ajan vuoteen 1969 saakka.

1930-luvulla Haminan Satamakatu oli vielä kovin maalaishenkinen.

Talon rakennuttanut Aleksanteri Kuokka ehti asua vain pari vuotta uudessa talossa ennen kuolemaansa.

Talossa toimi pitkälle 1990-luvulle Benjamin Hartikaisen Tehoradio. Hartikainen itse myös asui talossa.

Nyt talo on historiansa parhaassa kunnossa mittavan remontin ollessa valmistumassa.

– Vesikaton uusimisen lisäksi uusimme myös kaikki ulkoseinäpinnat. Remontin yhteydessä talo sai uuden värin. Alkuperäinen se ei ole, mutta perinnevärejä käyttäen etsittiin parhaiten paikkaan soveltuva väritys, kertoo Antti Lampela Suomen Laaturakennnus Oy:stä, joka vastasi remontin pääurakasta..

Talon asuntojen takat ovat edelleen toimintakuntoisia. Ikkunat ja ulko-ovet kohteeseen toimitti Lasivuorimaa Kotkasta.

Talon julkisivusta poistettiin remontissa 1960-luvulla asennetut asbestia sisältäneet minerit-levyt.

Vanhojen rappausten poistamisen jälkeen seiniä jouduttiin hieman oikomaan ennen uutta rappausta ja tasoitteita. Nyt talo on historiansa parhaassa kunnossa mittavan remontin ollessa valmistumassa.

– Lisähaasteita työhön toi kohteen keskeinen sijainti kaupungin vilkkaimman kadun varrella. Uteliaita ohikulkijoita riitti aamusta iltaan.

Rakennus on muuntunut vuosien varrella.

Antti Lampela Suomen Laaturakennnus Oy:stä seurasi rakennustelineiden purkamista Wallion talon työmaalla.

– Vesi- ja viemärijärjestelmät rakennuksessa oli jo alusta saakka, mutta asunnot lämmitettiin ensin asunto- ja huonekohtaisilla takoilla. Vuonna 1957 rakennettiin keskuslämmitys ja polttoaineena oli öljy, maakaasuun siirryttiin 1986, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Hartikainen.

Rakennus koki kolhuja sotien aikana pommituksissa. Perimätiedon mukaan taloon olisi osunut pommikin, joka oli onneksi suutari eli pommi ei räjähtänyt. Viitteitä sodanaikaisista vaurioista löytyi myös nykyisen remontin aikana.

Vuonna 1963 rakennus verhoiltiin mineritlevyillä. Ikkunat muutettiin neliruutuisista kaksiruutuisiksi 1972 ja porrashuoneiden vanhat puuovet uusittiin metalli­oviksi 1977.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Marika Hartikainen kertoo, että mittavaa saneerausta suunniteltiin kymmenisen vuotta.

Vuonna 2000 talossa uusittiin vesi- ja viemärilinjat, samoin asuntojen märkätilat. 2003 rakennettiin autokatos sekä piha-aluetta kunnostettiin. Porrashuoneet maalattiin 2010 – 2011.

2015 rakennuksen lämmitys muutettiin maalämpöön.

– Kun yhtiön korjaushankkeisiin otetut lainat saatiin maksetuksi, pitkän ajan suunnitelmissa oli tehdä julkisivuremontti, uusia alkuperäinen peltikatto, vaihtaa ikkunat ja ovet sekä paljastaa vanha ulkokuori, kertoo Hartikainen.

– Haminan rakennusvalvonnan arkistosta löytyivät alkuperäiset suunnitelmat vuodelta 1928, joiden pohjalta pyrittiin palauttamaan alkuperäinen ulkoasu. Ennen remonttipäätöstä teetimme talon rakennusteknisen kunnon arvioinnin.

Remontin suunnittelun ja urakkaluvat hoiti Jari Harjun Rakennussuunnittelu ja valvonta Valkoinen Linja Oy.

Rappukäytäviin johtavat ovet ovat tammea. Viimeistelyvaiheessa ulko-oviin tulee myös valaistus.