Haminan talousalueen uutislehti

Vain taivas kattona! Uimahallin ulkoallas otettiin käyttöön

Tässä se nyt on, ulkoallas! Aki Oksanen, Heikki Vuoksiala ja Jari Musikka toteavat miten lamellikate liukuu sulavasti pois altaan päältä. Saunarakennus näkyy miesten takana.

Uimahallin ulkoallas avautui kävijöille lauantaina. Altaan yhteydessä oleva sauna ja poreallas olivat nekin uimareiden käytössä. Viikonloppuna olikin huomattavasti tavanomaista vilkkaampaa, ja kävijät viihtyivät ulkoaltaan +21 ja poreiden +29 lämmöissä.

– Kyllä tätä on odotettu. Koko syksyn on ollut kyselyä, että koska sinne pääsee, hallimestari Jari Musikka sanoo.

Allas, ja koko allasalue on varsin tyylikäs. Se on rakennettu hallin sisäaltaiden kanssa samaan tasoon, eli melko korkealle Satama- ja Sibeliuskadun puolelta katsoen. Kadulta ei uimareita pääse kurkkimaan, kun taas allasalueelta avautuu avara näköala torin ympäristöön. Kyllä täällä kelpaa polskia!

– En tiedä, onko missään muualla rakennettu tällaista aluetta kunnallisen uimahallin yhteyteen, aprikoi Linnoituksen Uimahalli Oy:n hallituksen puheenjohtaja Aki Oksanen.

Haminan kaupungin omistama kiinteistöosakeyhtiö sai hankkeeseen 190 000 euroa liikuntapaikkarakentamisen valtiontukiavustusta. Kokonaisinvestointi oli miljoonan euron luokkaa.

Kotimaisen, haponkestävästä teräksestä tehdyn altaan vedenkäsittelyjärjestelmineen on toimittanut Suomen Allaslaite Oy.

– Valitsimme teräsaltaan sen kestävyyden ja helppohoitoisuuden vuoksi.

Altaan vieressä on yhteissauna, jossa ollaan uimapuvussa. Jos yhteissaunominen ujostuttaa, voi löylyt ja peseytymisen hoitaa hallin sauna- ja pesutiloissa.

Ulkoallas on 12,5 metriä pitkä, 5,5 metriä leveä ja 1,2 metriä syvä. Altaan vierellä on puinen oleskeluterassi.

– Sijainti on keskeinen ja palvelut lähellä. Esimerkiksi perheiden on mukava tulla tänne, kun ei tarvitse kantaa huolta siitä että lapset altistuisivat sinilevälle. Uskomme, että varsinkin kesäaikaan tämä on suosittu paikka, kaupungin liikuntapaikkavastaava Heikki Vuoksiala toteaa.

Aivan kaikilla keleillä ulkoallasta ei pidetä auki. Kokemus kertyy ja sopivat käytännöt muotoutuvat ajan mittaan.

– Sääolosuhteiden mukaan mennään. Öisin allas peitetään sähkökäyttöisellä lamellikatteella. Jos talvella on kova pakkasjakso tai tulee suuri lumikuorma, voidaan allas joutua tilapäisesti sulkemaan.

Ulkoallas on ns. viileän veden allas, jossa ei kylmänä vuodenaikana yritetäkään tavoitella hallialtaiden lämpötiloja.

– Sisäaltaisiin verrattuna veden lämpötila elää, ja sen säätö on ainakin aluksi vähän kokeilua, sanoo Vuoksiala, joka lupaa uudelle allasalueelle avajaistapahtuman joskus tulevaisuudessa, kun koronatilanne helpottuu.

Löylyhuoneen ikkunasta voi ihailla Lipputornia ja tarkkailla torielämää. (Kuva: Riikka Koskimies).

Tyylikäs ratkaisu

Linnoituksen uimahalli on kaiken kaikkiaan uniikki rakennus. Se on integroitu suojellun, funkkistyylisen entisen lyseon yhteyteen.

Uimahallin allasosasto on uudisrakennusta, erityyppisiä altaita on viisi, ja varustukseen kuuluu mm. virtuaalinen Hydrohex-vesijumppaohjelma. Pukuhuoneet, saunat, kuntosali ja lipunmyynti/kahvio on rakennettu lyseon puolen tiloihin.

Rakennuksesta löytyy myös muita palveluita, fysioterapia, Kymsoten terveys- ja hyvinvointipiste sekä kokoustilat.

Ulkouima-allas lisää kylpylätunnelmaa ja istuu hienosti kokonaisuuteen.

Lue lisää aiheesta:

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli

Previous slide
Next slide