Nykypäivänä lähes jokaisella on älypuhelin tai jonkinlainen puhelin, josta voi löytää ajanvietettä tunneiks joko sosiaalisen median luoman viestittelymahdollisuuksien parista tai niistä miljoonista sovelluksista, internetin tietomäärää unohtamatta.

Vaikka puhelin onkin mukava ajanviete ja apuväline elämään, jokainen on varmaan huomannut omakohtaisesti jonkin haittavaikutuksen puhelimen käytöstä.

Ensimmäisenä ja suurimpana haittavaikutuksena tulee mieleen puhelimen addiktiivisuus. Sosiaalisessa mediassa vilisee hauskoja videoita ja kuvia, ja on helppo ajatella katsovansa vain vielä yhden, mutta katsookin lopulta monen tunnin ajan videoita jättäen tekemättä esimerkiksi ne kotityöt tai esseen. Puhelin addiktoi myös siksi, ettei tahdo jäädä pois niistä asioista, joista puhutaan joko sosiaalisessa mediassa tai niissä monissa uutisissa, joita tulee päivittäin sadoittain.

Tämä tietotulva tekee puhelimesta kuin mustan aukon; se syö ihmisten aikaa ja elämää, sillä koko ajan pitäisi olla ottamassa uutta informaatiota vastaan ja sisäistää se nopealla aikataululla, jotta voisi vastaanottaa lisää tietoa ja kyetä keskustelemaan siitä. Tämä vie aikaa myös olennaisista asioista, joita ei välttämättä erota sieltä tietotulvan seasta.

Näin opiskelijan näkökulmasta puhelin häiritsee huomattavasti myös opiskeluja. Paljon mielummin selaisin hauskoja meemejä tai pelaisin jotain kivaa peliä, kuin tekisin esseetä aiheesta, joka ei edes kiinnosta niin paljoa. Valinta on valitettavan usein se, mikä tuottaa enemmän mielihyvää, eli puhelin. Prokrastinaation eli vitkuttelun takia opiskelut tuppaavat jäädä viimeiseen iltaan, mikä lisää stressitasoja huomattavasti.

Ajankäytön ohella puhelimesta on myös ihan fyysisiäkin vaaroja. Valitettavan moni ei osaa irtaantua puhelimesta edes auton ratissa. Tämä aiheuttaa vaaratilanteita liikenteeseen ja voi viedä pahimmillaan hengen.

Myös puhelimen katsominen pyöräillessä ja kävellessä on uhka omalle turvallisuudelle. Liikenteen huomiointi herpaantuu, jolloin vaarana on kävellä vaikkapa punaisia päin ja jäädä auton alle.

Vaikka puhelin siis onkin vaarallinen koje, on siitä myös hyötyä. Puhelin on lähes aina mukana, joten mukana on aina kello, muistikirja, laskin, kaikki tieto maailman päällä, elokuvia, maksuväline…

Mimi Korjus

Kirjoittaja on haminalainen opiskelija.