Haminan talousalueen uutislehti

Äänestä, mutta äänestä oikein!

Suomen ensimmäisiin aluevaaleihin on aikaa noin kahdeksan viikkoa.

Suomen ensimmäisiin aluevaaleihin on aikaa noin kahdeksan viikkoa. Aluevaaleissa Suomeen syntyy kokonaan uusi hallinnon taso, jolla on mittava valta ja vastuu monissa meitä kaikkia koskettavissa asioissa.

Syntyy suurinpiirtein nykyisiä maakuntia vastaava hyvinvointialue, jonka hoitoon ja vastuulle siirtyvät sairaanhoito, sosiaalitoimi ja vanhustenhoito. Myös vastuu palo- ja pelastustoimesta lankeaa hyvinvointialueelle.

Suomeen syntyy kaikkiaan 21 hyvinvointialuetta ja tammikuussa pidettävissä aluevaaleissa valitaan myös Kymenlaaksoon aluevaltuusto, jolle kuuluu valta ja vastuu sen toimialaan kuuluvien asioitten järjestämisestä.

Juuri aluevaltuustot päättävät, säilyykö terveyskeskus maakunnan eli alueen pienimmissäkin kunnissa. Satsataanko kunnissa nuorten mielenterveysongelmien hoitamiseen ja miten käy kuntien vanhustenhoidon ja -hoivan?

Aluevaltuustoissa joudutaan väistämättä tekemään myös kipeitä päätöksiä, sillä väestön ikääntyessä palvelujen tarve ja kustannukset kasvavat. Samalla kuitenkin väestö vähenee ja henkilöstöpula riivaa tekeviä ja hoitavia käsiä sosiaali- ja terveydenhoidossa.

Kannattaako Kaakonkulman väen äänestää aluevaaleissa? Vastaus on yksinkertainen: jos jätät nyt äänestämättä, annat terveyskeskusten avaimet suoraan Pohjois-Kymenlaakson väkirikkaimmille alueille.

Kun äänestät, voit sen pienellä harkinnalla tehdä myös oikein: anna äänesi paikkakuntamme ehdokkaalle, joka parhaiten hallitsee sosiaali- ja terveyspuolen asiat.

Miksi edes harkitsisit äänestää ehdokasta Pohjois-Kymenlaaksosta? Onko edes teoriassa mahdollista, että nuo yläjuoksun aluevaltuutetut puolustaisivat Haminan ja Kaakonkulman terveysasemien toimintakyvyn säilyttämistä?

Eivät puolusta, sillä heillä on omien lähialueittensa intressipiirien paineet niskassaan ja oman kulmakuntansa asioiden hoitajiksi he aluevaltuustoihin ovat pyrkineetkin.

Jaa kirjoitus somessa

Lähetä tai printtaa kirjoitus