Haminan talousalueen uutislehti

Taidepalkinto siivittää runoyhdistyksen uuteen vuoteen

Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan myöntämää palkintoa vastaanottamassa runoyhdistyksestä Päivi Taussi (vas.), Anna-Maija Järvi-Herlevi, Maiju Pohjola ja Tuukka Sandström. Taidetoimikunnasta paikalla olivat Viljami Salminen, toimikunnan varapuheenjohtaja Eeva-Liisa Puhakka, Ville Huhtanen, suunnittelija Laura Pajunen (Taiteen edistämiskeskus), Hanna Koikkalainen, Jouni Hiltunen ja Runouden rajoilla -tapahtuman alun ”kätilönä” ollut Ilkka Muurman.

Haminan runoyhdistys on Kaakkois-Suomen taidetoimikunnan tämän vuotisen taidepalkinnon saaja. 10 000 euron arvoinen palkinto tuli yhdistyksen toiminnasta runouden näkyvyyden lisäämiseksi.

”Toiminnallaan yhdistys on osoittanut, että runous on muutakin kuin kirjoitettu, vaikeasti avautuva kirjallisuuden laji. Runoutta on helppo lähestyä ja se elää myös puhuttuna”, todetaan toimikunnan perusteluissa.

Yhdistyksen näkyvintä toimintaa on vuosittain järjestettävä Runouden rajoilla -festivaali, joka kokoaa syyskuussa yhteen yleisön, runoilijat ja tutkijat.

– Ilahduttaa, että toimikunnan valintaperusteissa mainitaan juuri niitä asioita, joihin olemme panostaneet ja joita kehitämme, totesi palkinnon vastaanottanut runoyhdistyksen varapuheenjohtaja Anna-Maija Järvi-Herlevi.

– Yhteistyö kaupungin kulttuuritoimen kanssa on ollut antoisaa alusta lähtien. Ensimmäisen Runouden rajoilla tapahtuman suunnitteluvaiheessa v. 2018 toi kulttuurituottaja Ilkka Muurman esille,  että tapahtuman on voitava palvella kaikkia kuntalaisia,  monenlaisia kulttuurin kuluttajia ja kohdata myös niitä, joille runous on uusi ulottuvuus. Tätä näkökulmaa olemme pitäneet yllä.

Yhdistyksessä on koettu hedelmälliseksi yhteistyö eri toimijoiden kanssa, myös kirjallisuus- ja taidepiirien ulkopuolelta.

Kesällä yhdistys järjesti yhteistyössä Suomen Luonnonsuojeluliiton Kaakkois-Kymen paikallisyhdistyksen kanssa runollisen metsäretken. Ohjelmallinen retki yhdisti luonnossa liikkumisen, luontorunouden ja ympäristötietoisuuden.

– Olemme iloisia ja kiitollisia yhteistyökumppaneista,  joiden kanssa olemme voineet kehittää uusia tapoja tuoda runoa näkyväksi. Samalla olemme itse saaneet heiltä uusia näkökulmia. Yhteistyöehdotuksille ollaan avoimia.

Palkinto käytetään vuoden 2022 runotapahtumien järjestämiseen. Runouden rajoilla -festivaalin ensi vuoden teema on lastenrunous.

Previous slide
Next slide

Jaa artikkeli somessa

Lähetä tai printtaa artikkeli