Palkittu Jukka Teräslahti sekä palkitsija, Haminan PeLan hallituksen jäsen Anne-Marie Terämä.

Jukka Teräslahti vastaanotti Haminassa Nuorten hyvinvointiseminaarin yhteydessä Vuoden 2021 lapsellinen teko -tunnustuksen. Teräslahti työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana Haminassa Husulan esikoulussa. Häntä ehdotettiin diplomin saajaksi myös viime vuonna.

Diplomi myönnetään paikalliselle henkilölle tai toimijataholle, joka edistää paikallisesti lasten ja nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia sekä lasten ja nuorten osallisuutta.

Jukka Teräslahti on toiminut jo vuosia tukihenkilönä lapsille/perheille, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat tukea omaan arkeensa. Hän on toiminut myös tukiperhevanhempana nuorille, jotka elämäntilanteensa takia ovat sitä tarvinneet.

Teräslahti on työskennellyt lastentarhanopettajana yli 25 vuotta pääasiassa esikouluissa. Monipuolisen lasten kanssa tehdyn työn ohessa Teräslahti on myös edistänyt lastenkulttuuria. Hän on yksi perustajajäsen haminalaisessa Uppo-Outo ja kumiankat -lastenmusiikkiyhtyeessä.

Imatran seudulla kehitettiin kymmenisen vuotta sitten tunnustuspalkinto Vuoden lapsellinen teko, joka myönnetään lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia edistävälle henkilölle tai taholle.

– Imatran kautta palkinnon jako on levinnyt muuallekin Suomeen, ja nyt me Haminan yhdistyksessä jaamme tämän Vuoden lapsellinen teko -diplomin toista kertaa. Viime vuonna diplomi annettiin Haminan Avoimen varhaiskasvatuksen ohjaajille ja muille toimijoille, kertoo Haminan PeLan puheenjohtaja Leena Sareskorpi.

Viime viikko oli lapsen oikeuksien viikko. Viikon tavoitteena on lisätä Lapsen oikeuksien sopimuksen tunnettuutta ja lapsen oikeuksien tuntemista.

– Me Pelastakaa lapset -järjestön toimijat olemme mukana haastamassa suomalaiset lapsen oikeuksien viikon myötä mukaan tukemaan kotimaan lapsia ja perheitä. Vuoden lapsellinen teko -palkinnon jakaminen eri puolilla Suomea on osa lapsen oikeuksien viikon juhlintaa monella Pelastakaa Lapset -paikallisjärjestöllä.

Jukka Teräslahti oli aidosti yllättynyt ja hämmentynytkin saamastaan huomionosoituksesta ja liittyneistä perusteluista. 12-22-vuotiaiden viiden lapsen isä on ollut aina aktiivisesti mukana lastensa elämässä. Hän jäi mm. kotiin vanhempainvapaalle ollakseen läsnä lasten arjessa jo aikana, jolloin tämä ei ollut todellakaan miehille tavallista.

Teräslahti on toiminut jo vuosia tukihenkilönä lapsille/perheille, jotka syystä tai toisesta tarvitsevat tukea omaan arkeensa. Hän on toiminut myös tukiperhevanhempana nuorille, jotka elämäntilanteensa takia ovat sitä tarvinneet.

– En oikein osaa poissakaan olla näistä jutuista. Kai tämä on minulle jonkinlainen kutsumusjuttu, arveli Teräslahti.

– Työskentely lasten kanssa on pitkäjännitteistä puuhaa. Usein työn tulokset näkyvät vasta vuosien päästä.