Kymenlaakson Kauppakamarin RUK:n Maneesissa järjestämä perinteinen Suunta 2021 seminaari oli menestys.
Sen takasi korkeatasoinen esiintyjäkaarti kärjessään elinkeinoministeri Mika Lintilä sekä joukko elinkeinoelämän ja tiedemaailman kärkinimiä.
Kun seminaarin osanottajamäärä on keikkunut perinteisesti sadan kahta puolta, nyt ilmoittautumisia tuli yli 200, jolloin seminaarin paikka siirtyi Maneesiin suureen saliin.
Suurimmat suosionosoitukset taisi saada kuitenkin Suomen jääkiekkomaajoukkueen valmentaja Jukka Jalonen, joka valotti puheenvuorossaan, miten rakentuu huippu-urheilussa menestyvä tiimi.
Seminaariväen oli helppo uskoa Jalosen teeseihin, sillä hän on kahdesti valmentanut Suomen jääkiekkoleijonat maailmanmestaruuteen. Plakkarissa on myös MM-kulta nuorten 20-vuotiaiden MM-turnauksesta.
– Menestyminen huipputasolla on prosessi, johon kaikki mukanaolevat sitoutuu sataprosenttisesti. Jokainen tiimin jäsen sitoutuu hyväksyttyihin Leijonien arvoihin, sanoi Jalonen.
Keväällä 2019 Slovakiassa pidettyihin MM-kisoihin Jalonen johdatti nimettämän, pääasiassa SM-liigassa, KHL:ssä ja Sveitsin sarjassa pelanneista koostuneen ryhmä. Mukana oli vain kaksi NHL:ssä pienessä roolissa muutamia pelejä pelannutta kiekkoilijaa.
Tiiminä kuukauden päivät valmennettu ryhmä otti loikan eteenpäin, kun pelaajille ilmoitettiin, että NHL:stä ei joukkueeseen odoteta yhtäkään pelaajaa.
– Meillä oli timanttinen tiimihenki, joka mahdollisti pelaamisen voitosta. Pelaajat luottivat toisiinsa, jokainen oli valmis auttamaan vieruskaveriaan ja kaikki pelasivat vain joukkueen pussiin.
Ennen turnausta eurooppalainen jääkiekkoväki naureskeli Suomen joukkueelle ja sen nimettömyydelle. Ruotsin Tre Kronor -ryhmä loisti ennakolta NHL:n huipuillaan, joita oli yli 20. Venäjä oli nimiltään kenties vieläkin kovempi.
– Helmikuun puolivälissä ryhmässämme oli vielä 70 pelaajaa, josta alkoi ryhmän tiivistäminen kisojen lähestyessä. Olin jokaiselle pelaajalle rehellinen, muuten juttu ei voisi toimia. Oikeudenmukaisuus ja avoimuus olivat pohjalla, piti tietää mitä voin kullekin luvata ja sen tein selväksi.
Leijonien MM-urakka huipentui Bratislavassa pelattuihin ratkaisupeleihin, joissa Leijonat nuiji vajaan viikon aikana vuoron perään Ruotsin, Venäjän ja finaalissa lopulta myös Kanadan. Tuloksena oli ikimuistoinen Leijonien MM-kulta.
– Olimme parhaiten valmennettu joukkue. Suuri osa pelaajista oli mukana leirityksessämme yli kuukauden, kun esimerkiksi vastustajistamme Kanada, Ruotsi ja Venäjä saapuivat Slovakiaan vasta reilu viikko ennen turnauksen alkamista.
– Toki myös noitakin valmennettiin, muttei lähellekään siinä määrin kuin meidän pelaajia. Vastustajat pitää tuntea mutta pääfokuksen on aina oltava omassa tekemisessä
Reilun pari viikkoa kestävässä turnauksessa johtamisen on oltava loogista, se luo pelaajiin turvallisuuden tunnetta.
– Päivittäin keskustelin pelaajien kanssa ja apuvalmentajien kanssa pyrimme auttamaan pelaajia kaikissa heidän huolissaan.
Johtamisella oli suuri merkitys:
– Minulta edellytettiin muiden kunnioittamista, sietämistä, delegointia ja vastuun jakamista. Samalla piti olla vaativa, rohkaiseva, reilu ja innostava.
Eikö näiden speksien pitäisi kuulua kaikille yrityksille?
– Periaatteessa kyllä, ei jääkiekkojoukkueen johtaminen ole henkilöjohtamista kummempaa. Pelillisellä puolella apunani olivat luottomieheni apuvalmentajina, mutta samat lainalaisuudet sopivat yrityselämäänkin.
– Yhdessä olemme enemmän kuin osiemme summa. Ohjeeni kuului, että pitäkää kivaa mutta vetäkää täysillä. Tuon teesin nappasin muusikko Samu Haberin tekstistä.
Ministeri Lintilän lisäksi puhujakaartiin kuuluivat Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Aki Kangasharju, aivotutkija Katri Saarikivi, Pentik Oy:n toimitusjohtaja Riikka Wulff, Tommi Lähde ja futuristi Perttu Pölönen. Seminaarin avaussanat lausui RUK:n johtaja, eversti Vesa Helminen.