Päivi Hyle lämmitti itsenäisyyspäivän juhlatunnelmaa kuumalla glögillä!

Itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia vietettiin Haminassa Raatihuoneentorilla purevassa pakkasessa. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Peter Muurman sanoi, että mahdollisesta kriisiajasta selviytyminen vaatii pieneltä maalta aina kaikkien naisten ja miesten yhteisiä ponnistuksia. Vastuu itsenäisyydestämme siirtyy Muurmanin mukaan aina sukupolvelta toiselle, sillä tämän päivän lapset ja nuoret ovat huomispäivän vastuunkantajia. Ilmaiseksi ei saada mitään, ilman kovaa työtä ei ole hyvinvointia ja kukaan muu ei puolusta Suomea kuin Suomen kansa.

– Kannatan lämpimästi parlamentaarisen asevelvollisuuskomitean ehdotusta järjestää myös 18 vuotta täyttäneille naisille koko ikäluokkaa koskevat kutsuntatilaisuudet vuodesta 2023 alkaen. Mahdollisesta kriisiajasta selviytyminen tulee pieneltä maalta aina vaatimaan kaikkien naisten ja miesten yhteisiä ponnistuksia, sanoi Muurman.

– Suomen turvallisuuspoliittinen asema on hyvä ja vakaa. Maailmalla ja Euroopassa on kuitenkin kriisipesäkkeitä, jotka muistuttavat meitä siitä, kuinka tärkeää pienen maan ulko- ja turvallisuuspoliittiset linjaukset ovat. Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö korosti äskettäisessä lausunnossaan, että Suomi pitää turvallisuuspoliittiset ratkaisunsa omissa käsissään. Suomen kansa antaa tälle linjaukselle täyden tukensa.

Siiri Honkonen (vas.) ja Joanna Hammarberg ovat Päivi Hylen koulimia teatteriharrastajia. Itsenäisyyspäivän juhlassa he esittivät katkelman -19 nuorisoteatterin näyttämöllä olleesta Tuhkimosta.

Päivi Hyle sai Kulttuuripalkinnon

Haminan kaupungin Kulttuuripalkinto luovutettiin juhlassa teatteri-ilmaisun ohjaajalle ja pitkän linjan haminalaiselle kulttuurivaikuttajalle Päivi Hylelle. Palkinnon arvo on Haminan hyvinvointivaliokunnan vahvistama 1 500 €.

Kulttuuripalkinnolla Hamina haluaa kannustaa kulttuuritoimijoita sekä osoittaa arvostusta aktiivisille toimijoille ja kaupungin kulttuurielämää rikastuttaneille innovatiivisille uusille aloitteille.

– Tuntuu todella hienolta, kun työtäni arvostetaan. Jossakin määrän jatkan teatterijuttujen parissa projektiluonteisesti. Toimin edelleen esimerkiksi WiuhkaWeinareissa, mutta esimerkiksi teatteritaiteen perusopetus jää nyt, sanoi Päivi Hyle.

Draamaryhmä Ravistuksen tanssi tarttui myös pakkasessa hytisevään yleisöön.

– Opiskeltuani teatterialaa Keskipohjanmaan kansanopistossa tein valmistumisvaiheessa parikin ohjausta Haminaan, ensin 1998 Pikku Pietarin pihan ja sitten 1999 Tuhkatkin pesästä. Avioituminen ja hyvä työllisyystilanne sitten ratkaisivat asettumisen Haminaan.

Kulttuuripalkinto jaetaan vuosittain, valintavuosi on kalenterivuosi ja sen myöntää hyvinvointivaliokunta. Palkinto voidaan myöntää joko vuoden kulttuuritoimijalle vuoden kulttuuritapahtumalle tai vuoden kulttuuriteosta.

Tänä vuonna kuntalaiset ovat etukäteen saaneet eri kanavien kautta ehdottaa kulttuuripalkinnon saajaa. Ehdotuksia valmistelun pohjaksi on saatu 64 kappaletta ja 20 ehdotti, että Päivi Hyle on paras valinta tässä paikassa.

Palkitsemisen perusteluitten lista on mittava. Hyle on tehnyt arvokasta työtä teatterikasvatuksen ja teatteriesitystoiminnan edistämiseksi yli 20 vuotta Haminassa. Hän on aina ottanut vakavasti tekemänsä työn ja toiminut sinnikkäästi teatteritaiteen puolustajana kaupungissa. Lisäksi Hyle on ollut edistämässä kulttuurikeskustelua aktiivisena osallistujana haminalaisessa kulttuurielämässä.

Itsenäisyyspäivän juhlapuhetta kuunnellut yleisö sopi vaivattomasti Raatihuoneentorille.

Hyle on ohjannut Haminassa erityisryhmien, seniorien, nuorten ja lasten teatteritoimintaa ja hänen  elämäntyö teatteritaiteen parissa on koskettanut laajasti myös monia yhdistyksiä.

Hyle on ollut perustamassa mm. Senioriteatteri MamMatteja, ja ollut aktiivisesti mukana vuosien ajan Haminan teatteriyhdistyksen, Haminan Hywien Asukkaiden ja WiuhkaWeinarien toiminnassa. Nämä ovat tarjonneet monipuolista esitystoimintaa haminalaiseen kulttuurikenttään mm. Haminan museoiden toimintaan liittyen sekä erilaisten tapahtumien yhteydessä.

Teatteritaiteen perusopetusta Päivi Hyle on kehittänyt Haminassa ensin Haminan teatteriyhdistyksen ja sittemmin Haminan kansalaisopiston toiminnan piirissä.

Päivi Hyle jää eläkkeelle huhtikuussa 2022. Kulttuuripalkinto kunnioittaa hänen tekemäänsä kulttuurityötä ja ponnistelua teatteritaiteen hyväksi, sanoi Haminan kaupungin kulttuurituottaja Henni Kiri.

Itsenäisyyspäivän ajatuksia vaihtamassa kaupunginjohtaja Hannu Muhonen (vas.), Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus Wanhan Veteraanin toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäki sekä kaupunginhallituksen puheenjohtaja Peter Muurman.