Yleistyvä koronapassin edellyttäminen on yksi väline koronaviruksen leviämisen ehkäisyssä. Käyttämällä koronapassia ravintoloissa ja yleisötilaisuuksissa voidaan välttyä muilta rajoitustoimilta.

Näin on toimittu myös esimerkiksi haminalaisissa ravintoloissa, joissa sisäänpääsyn edellytyksenä on voimassaoleva koronapassi.

Koronapassin saa jokainen, joka on ottanut kaksi koronarokotusta tai jolla on todistus sairastetusta koronataudista.

Koronapassin esittämistä vaativille ravintolayrittäjille ja tapahtumajärjestäjille passi antaa mahdollisuuden lähes normaaliin liiketoimintaan. Passi on suoja myös yrityksen työntekijöille, jota edellyttää jo laki työturvallisuudesta: yrityksen on luotava työntekijöilleen edellytykset turvalliseen työskentelyyn.

Koronapassi on turva myös asiakkaille, joille on annettava mahdollisuudet turvalliseen ja viihtyisään oleskeluun ravintoloissa sekä eri yleisötilaisuuksissa.

Koronapassin käyttämiseen on päädytty myös useimmissa jääkiekkoilun SM-liigan otteluissa. SM-liigan KooKoo päätyi edellyttämään koronapassia yleisöltä senjälkeen, kun Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti kiristää yleisötilaisuuksia koskevia rajoituksia Kymenlaaksossa. Rajoitusten myötä KooKoo otti perjantaina koronapassin käyttöönsä kotiotteluihinsa KooKoo–Pelicans -ottelusta alkaen.

Haminalaissa ravintololoissa on suhtauduttu koronapassin käyttämiseen vaihtelevasti. Rene Rahikka ravintola MonAmista sanoo yleisön reaktioiden olleen kahdensuuntaisia. Kiittäviä kommentteja on saatu asiakkailta, joilta passi löytyi. Joilta passi puuttui tarkastuksessa, heistä valtaosa palasi ravintolaan pikimmiten varustettuna passilla, joka kätevimmillään on tallennettuna älypuhelimeen.

Koronapassin edellyttäminen vauhdittaa osaltaan myös Kymenlaaksossa hiipunutta rokotusaktiivisuutta.

Jorma Haapamäki

Päätoimittaja